Wii har sett världens ljus

Premiär för Nintendos nya konsol i natt

1 av 2 | Foto: AP
Förväntningarna var stora när Nintendos Wii släpptes i USA i natt. Här bilder utanför Toys R Us på Times Square.
SPELA

Tiotusentals köande över hela USA.

Spelkonsolen Wii kom till världen tidigt i morse.

– Och till skillnad från Playstation 3 kommer folk inte sälja den på Ebay, utan säga "den här vill jag spela med", säger Nintendo-chefen Reggie Fils-Aime till Gamespot.

Fils-Aime är oerhört populär bland Nintendos fans. När han dök upp utanför en butik på Manhattan skrek folkmassan "Reggie! Reggie! Reggie". Och när Fils-Aime passade på att spela "Wii sports" med en köande uppstod kaos när massor av människor ville se matchen, skriver Gamespot.

Isaiah Johnson hade köat i flera dagar för att kunna köpa en Wii. Och han blev en av de första i världen som tidigt på söndagmorgonen kunde åka hem och spela med Nintendos konsol för nästa generation.

Bättre planerad lansering

Tre timmar senare fick Hollywood uppleva liknande scener när Nintendo höll sin officiella lansering i butiken EB World.

– Vi har sett till att ha spel i många olika genrer och har en betydligt bättre lansering den här gången än vad som var fallet med Nintendo 64 och Gamecube, säger Reggie Fils-Aime.

Wii skiljer sig på många sätt från konkurrenterna Playstation 3 och Xbox 360. Den är inte lika kraftfull men har två unika kontroller som båda är rörelsekänsliga. En rörelse med handkontrollen ger en motsvarande simultan effekt i spelet. Dessutom är Wii betydligt billigare än Microsofts och Sonys nya spelkonsoler.

När den släpps i Sverige den 8 december i år kommer den att kosta cirka 2700 kronor.

Mer om Wii:

Peter Ottsjö