Bossen är här

Tio saker som gör ”Grand theft auto IV” oslagbart

1 av 6
regerar Niko Bellic regerar gatorna i Liberty City i ”Grand theft auto IV”.
SPELA

Årets spel är här.

Aftonbladet har redan ägnat runt femtio timmar åt det.

Och valt ut de 10 bästa sakerna med ”Grand theft auto IV”

1. UPPDRAGET: ”Three leaf clover”. Bättre än scenen utvecklarna Rockstar inspirerats av: Bankrånet i filmen ”Heat”. Och när du väl klarat det väntar en rejäl belöning.

2. FLERSPELARLÄGET: ”Cops ’n’ crooks”. Ett barnförbjudet ”tjuv och polis”. Poliserna måste försöka stoppa tjuvarnas kapten från att nå ett speciellt flyktmål. De har dessutom fördelen att se var motståndarlaget befinner sig på kartan. Men det är bara tjuvarna som känner till flyktmålet. En hysterisk biljakt – för upp till 16 spelare – tar vid.

3. VAPEN: Raketgeväret. Orsakar spektakulära explosioner och eldinfernon. Bubblare: Rotorbladen på en helikopter vill man inte komma i vägen för.

4. MOBILTJÄNSTEN: Zit. När du hör en låt på radion som du tycker om kan du skicka ett sms (i spelet) för att få svar på vad låten heter och vem artisten är.

5. SLOGAN: ”Reporting the RIGHT news”. Weazel News är ett nyhetsprogram och en parodi på verklighetens Fox News.

6. LANDMÄRKE: Lite oväntat kanske, men Broker Bridge (Brooklyn Bridge) – trots hård konkurrens – är magnifik. I synnerhet nattetid, när silhuetten träder fram med hjälp av hundratals små lyktor.

7. FORDON: Attackhelikoptrarna är förstås de mest spektakulära. Men priset går till den Porsche-liknande Comet. Hög toppfart och relativt lätt att manövrera.

8. TV-PROGRAM: ”I’m rich”. Briljant och mycket elak parodi på vår tids kändishysteri. Du kan se det på teven i exempelvis Romans lägenhet.

9. RADIOKANALEN: ”Liberty rock”. Om du, som jag, aldrig får nog av gubbig bilåkarrock, är det här stationen för dig. Missa inte Hellos version av ”New York groove”.

10. KARAKTÄREN: New Jersey finns avbildat i "GTA IV". Så vi undrade hur länge det skulle dröja innan de första "Sopranos"-referenserna dök upp. Till slut träffade vi Anthony Corrado. Han har ingen stor roll. Men, tja, han heter Anthony Corrado. Och han påminner inte så lite om Bobby "Bacala". Bubblare: Isaac Roth. En judisk gangster, precis som hans namne i "Gudfadern II", Hyman Roth.

DET HÄR ÄR "GRAND THEFT AUTO IV"

Det är fortsättningen på ett av världens mest populära spelserier. En modern gangsterhistoria som tar plats i en mycket detaljerad och levande tolkning av New York. Staden kallas Liberty City och mycket av charmen med spelet är att man kan utforska den helt fritt.

FAKTA

Grymt manus

– Manuset för ”Grand theft auto IV” är runt 1000 sidor!

– Över 100 000 bilder togs på plats i New York för att fånga känslan av staden i spelet.

– Runt 1 000 personer har varit med och utvecklat ”GTA IV”.

– Det lär ha kostat runt 100 miljoner dollar.

– Det finns 150 låtar fördelade över 18 radiokanaler.

– Det finns över 100 påhittade företag som parodierar sina verkliga förlagor. Du ser dem överallt i spelet, på tv, skyltar, och på internet.