Rockkrig i spelvärlden

"Guitar hero IV" och "Rock revolution" kommer i höst

Foto: Magnus Sandberg
"Rock band" får konkurrens av "Guitar hero IV" och "Rock revolution"
SPELA

”Rock band” får hårt motstånd i höst.

Nu är det klart att ”Guitar hero IV” ska innehålla mer än bara gitarrer.

Och från öst kommer en nygammal utmanare: ”Rock revolution”.

Det började med de japanska, Konami-utvecklade, spelen ”Guitar freaks” och ”Drummania”. Men det var för nästan tio år sedan och spelen nådde aldrig längre än till den hårdaste hardcorekretsen.

Först med ”Guitar hero” exploderade rytmgenren. Utvecklaren Harmonix hann göra två delar i serien innan de lämnade den för att i stället skapa ”Rock band” – ett spel som förutom platsgitarren även innehöll trumset och mikrofon.

Neversoft – som tagit över ”Guitar hero” – går nu samma väg som ”Rock band”. ”Guitar hero IV” kommer med ett trumset och en mikrofon, enligt en artikel i Game Informer. Trumsetet består av tre ”trumpads”, två upphöjda cymbaler och en baskaggepedal.

En annan nyhet är möjligheten att skapa sina egna sånger i spelet. Dessa kan man sedan lägga upp online för andra spelare att ta del av.

Samtidigt tänker Konami inte titta på när andra gör succé i en genre de själva skapade. Gamespot rapporterar att spelet ”Rock revolution” är under utveckling. Med trumset, gitarr och – precis som i ”GHIV” – möjligheten att skapa egna låtar tar de upp kampen med ”Rock band” och ”Guitar hero”. 40 låtar ingår, alla är dock coverversioner.

”Rock revolution” kommer till Xbox 360 och Playstation 3” i höst. Utgåvor till Wii och DS är också planerade, fast med annorlunda upplägg och funktioner.