Det här är ”nya Xbox-upplevelsen”

1 av 4
SPELA

Det kallas "The new Xbox experience".

Premiär? Troligtvis i november.

Konsekvenserna för dig med en Xbox 360? Många.

Gränssnittet som möter Xbox 360-spelaren idag överges nästan helt. Konsolens "dashboard" får, via en kommande uppdatering, ett helt nytt utseende där användaren kan navigera utbudet både i höjd- och sidled.

Det påminner en del om iTunes sexiga "Cover flow"; man flippar mellan alternativen på nästan samma sätt.

Men det är långt ifrån bara kosmetika. Det gamla gränssnittet, "blad"-systemet, passade när onlinetjänsten Xbox Live hade ett hundratal föremål – arkadtitlar, speldemonstrationer, trailers – att erbjuda. Idag är det svårt att hitta i utbudet om man inte vet vad man letar efter.

Ambitionen för "The new Xbox experience" är bland annat att göra navigeringen bland innehållet smidigare.

Satsning på community

Men det finns också en social agenda, ett community-tänk där Microsoft dels ska försöka upplevelsen för varje enskild spelare mer personlig, dels öka möjligheten för användarna att dela sin upplevelser med andra. Man kommer att skapa sin egen avatar och i grupper om åtta spelare kan man chatta, visa bildspel eller dra igång en flerspelarsession.

– Vi tar tillvara på feedbacken vi fått från vårt community. För de som redan äger en Xbox 360 gör uppdateringen att allt blir ännu tydligare och enklare. För de som köper en Xbox 360 blir det lättare att komma in i upplevelsen och hitta allt som Xbox Live erbjuder, säger Niklas Lindén på Microsoft.

FAKTA

Här är den nya Xbox-upplevelsen i punktform:

* My Xbox 360 channel

Ja, det låter som en blandning av Myspace och Nintendos Wii-kanaler. I praktiken innebär det skärmen man möter när man slår på sin Xbox 360. Här finns snabbt åtkomst till dina spel och mediefiler, ditt "gamercard" och inställningar.

* Spotlight

Rent annonsfönster för vad som händer på Xbox 360 och Xbox Live.

* Avatarer

Tidigare har din digitala representation utgjorts av "gamer pictures" – en liten frimärkesbild. I det nya gränssnittet blir det möjligt att skapa en figur efter eget önskemål. Det påminner lite om Nintendos system med Mii-avatarerna. I synnerhet när man betänker att Xbox-avatarerna kommer att kunna användas i olika spel. De gör debut i ny version av frågesportspelet "Scene it?" som troligtvis lanseras i november i år.

* Community channel

Det här du möter kompisar du tidigare hade på din "friends"-lista. En intressant möjlighet är att dra igång en flerspelarsession direkt, utan att först tvingas starta upp ett spel och bläddra mellan menyer.

* Guide-knappen

Tryck på guideknappen i mitten av Xbox 360-handkontrollen och du får direktvägar till alla funktioner i Xbox 360.

* 1 vs 100

Ett digitalt "Alla mot en". Ett digitalt tävlingsprogram som man kan välja att delta i, eller bara titta på. Också här representeras man av sin avatar. Det här spelet kommer inte till Sverige i år. Men planen är åtminstone att lansera det framöver.