Tänk om al-Qaida håller möte i WoW

Läs Peter Ottsjös spelkrönika

SPELA

Först vill man göra sig lite lustig.

Pentagon, USA:s försvarshögkvarter, är bekymrade över att al-Qaida tänker planera ett attentat mot landet via onlinespelet ”World of warcraft”.

Man sitter framför laptopskärmen med ett snett leende och skakar på huvudet åt paranoian. Ja, det finns då ingen ände på hur de där amerikanerna kan skrämma slag på sig själva, tänker man. Skrockar förnöjsamt.

Man gör ivriga planer på att ringa en vän, bli först med anekdoten.

Har du hört, tänker man säga.

Nattälvor ska spränga Vita huset i luften. Jo, det är sant, dom skriver det.

Men man ringer inte.

Små skeptiska vindbyar drar in över medvetandet och växer sig snart starkare.

”World of warcraft” som tänkbar mötesplats för bin Ladins lärljungar?

Överväger al-Qaida på fullt allvar att dra upp strategiska riktlinjer för en kärnvapenattack från en digital fantasyvärld? Ska de mötas där, som nattälvor, orcher och dvärgar?

Man tar in argumenten från Pentagon, ett efter ett. Onlinerollspel är svåra att övervaka. Bara ”World of warcraft” har över tio miljoner aktiva medlemmar. Människor använder pseudonymer i sin digitala skepnad. Rollspelslingo är svår att förstå och tolka för en utsocknes.

Det är bara så absurt, hela saken. 

Fast nu är man visst inte så kaxig längre.

Förståsigpåarna säger att terrorister har tillgång till betydligt mer raffinerade internetmetoder. Fiffigare sätt att smida sina planer under radarn. Det låter ganska troligt.

Men den amerikanska underrättelsetjänsten tänker ta minsta lilla risk på högsta allvar.

Så nästa gång man möter en storväxt shaman med blått ansikte i ”World of warcraft” är det kanske en hemlig agent som spionerar.

För tänk om ett gäng nattälvor faktiskt planerar att spränga Vita huset i luften.