Läsarna: ”Skyll inte på spelet”

SPELA

”Lägg inte skulden på spelutvecklarna.”

”Föräldrarna måste ta ansvar.”

”Förbjud fotboll också.”

Många är åsikterna kring nyheten att en 15-åring fått mat- och sömnbrist som ledde till krampanfall efter att ha spelat nya ”World of Warcraft” i ett dygn.

Läsarkommentarerna är många.

Och åsikterna går isär kring streckspelandet framför datorerna.

Många tycker att föräldrarna måste sätta gränser:

– Föräldrarna måste sätta gränser för sina barn, självklart. I detta fallet verkar det lite som att förtroendet för sonens personliga mognad kommit lite på svaj. Så sätt gränser om de behövs, men gör det på ett sådant sätt så att barnet/barnen förstår. Var tydlig med vilka timmar det är ok att sitta vid datorn, förklara också vad som inte är ok. När det är ?speltid? var med, stötta och sätt dig in i vad det är som pågår. Precis som du skulle gjort om du stått vid sidlinjen om han/hon spelat fotboll, skriver signaturen ”Mattinn”.

”boodi” är inne på samma linje:

”Med en son på 18 som har spelat WOW i många år så kan jag inte annat än undra var i hela fridens namn föräldrarna till pojken var??????”

”Förbjud fotbollen”

En majoritet av de som svarat på nätfrågan ”Hur länge har du sträckspelat?” har svarat att de spelat längre än tio timmar, och många anser följdaktligen att man absolut inte ska skylla på spelet.

”Jag vet 15 åringar som kollapsat när dom spelat fotboll eller hockey också, eller ägnat sig åt sin favoritsyssla. FÖRBJUD FOTBOLLEN - EN SPORT SOM KOSTAT FLERA SVENSKA BARN LIVET!!”, skriver ”thebaron”.

”ankan89”:s tips är funktionen ”parent Control”:

”asså shit jag lanar hur ofta som helst fattar inte varför ni klagar om han äter / får mat så är det ingen fara jag har aldrig kolappsat. Jag har jobbat på ett internet cafe i västerås då jag speelade dag in ut / och jobbade nätter ... så använd parent control på WOW istället för att skriva att andra måste tänka på att spela mindre - det är det parent control är till för...”

FAKTA

Frågan: Hur länge har du sträckspelat?

Över 10 timmar: 29,7 %

Över ett dygn: 23,8 %

5 timmar: 19,9 %

10 timmar: 14,0 %

3 timmar: 8,7 %

1 timme: 3,9 %

Antal röster vid 17-tiden: 22745