Martin Söderström VS Henrik Ståhl

SPELA

”Grand theft auto IV” – kaffebrun skit för barnvakter eller årets bästa spel?

Konflikten är ofrånkomlig. Smockan hänger i luften.

Nöjesbladets Martin Söderström och Henrik Ståhl går en rond i Guldstickan 08.

Vems parti tar du i spelstriden?

MARTIN SÖDERSTRÖMS VAL:

ÅRETS SPEL

Mario kart Wii

Jag ville så gärna sätta ”Grand theft auto IV” här. Men Rockstar kapade fingertoppskänslan med en rostig machete, slog skrattspegeln i tusen pekpinneformade bitar och förvandlade världens förut skönaste brottsimulator till en kaffebrun barnvaktsverksamhet för Niko Bellics släktingar.

Därför är valet av världens mest kända fejkitalienare och hans senaste fyrhjulsäventyr ganska självklart.

”Mario kart Wii” är den bästa inkarnationen av Mario-universats motorburna eskapader sedan ”Mario kart 64”. Och således fullkomligt omöjligt att inte älska.

ÅRETS SPORT/RACING

Burnout paradise

Repetitivt och med hjärnan konstant frånkopplad, förstås. Men hey, vi snackar sepiatoner och mosad metall i den skönaste krockporren den här sidan David Cronenberg.

ÅRETS SPELKONSOL

Nintendo DS

När somliga hellre pratar hårdvara och muskler under huven fortsätter vi andra att fokusera på spelglädje, enkelhet och spelutbud. Allt annat kan faktiskt kvitta.

ÅRETS SVENSKA SPEL

Battlefield: Bad company

Där ”Mirror’s edge” försvann upp i sin egen blankpolerade röv satsade ”Bad company” på raka motsatsen. En grusig och svettigt effektiv expresshiss rätt ned i krigets egna trasiga logik. Visst, de haltande försök till humor och den alkoholskadat oprecisa kontrollen gjorde sitt yttersta för att sänka spelet. Men ”Bad company” framstår ändå som en oväntat skicklig skapelse som förtjänar mer än att bara sorteras in under kategorin ”bra för att vara svenskt”.

ÅRETS PERSON

Ben ”Yahtzee” Croshaw

Ingen av de nominerade duger, förstås. Spelåret 2008 tillhörde ingen annan än Ben ”Yahtzee” Croshaw. Med sina kackigt animerade recensioner, surmagade tonläge och torrt brittiska humor vågade han säga det som en allt mer George Orwell-kontrollerad spelpress misslyckats med: Att alldeles för många spel som släpps faktiskt suger gammal get – och de enda som inte håller med är fanboys eller livrädda låtsatsjournalister i spelföretagens strama dollartyglar. Ett faktum som gör Yahtzee till spelvärldens kanske enda kritiker värd namnet.

ÅRETS NYKOMLING

Wii fit

Casualspelens framtid lirar man med fördel iklädd tajts.

HENRIK STÅHLS VAL:

ÅRETS SPEL

Grand theft auto IV

Testosteronstinna anabolaberg i episkt krig mot deformerade Frankensteins monster med automatvapen? Gullig men frustrerande sadistisk söndagsracing med älskvärda gröna dinosaurier och tjocka rörmokare som pepprar sköldpaddsskal i röven på sina motståndare? Eller ”Jason X” möter ”Resident evil” möter ”Doom” i en av inälvor och äckelpäckel nersölad farkost i den döda rymden?

Eh, nej. Faktiskt inte. Hur episkt och svulstigt ”Gears of war 2”, hur sockersött och genomarbetat ”Mario kart Wii” och hur krypande läskigt ”Dead space” än är står sig det mesta ganska slätt mot årets tveklöst bästa spel: ”GTA IV”.

Det är snudd på tjänstefel att säga något annat. Kalla gärna Liberty City för en senapsgul och gråtråkig betongdjungel. Kalla gärna de ”The sims”-inspirerade kompismomenten för ”baby sitting”. Kalla gärna Rockstar fega och enkelspåriga.

Då har ni missat poängen: att det bakom de få och inte alls oöverkomliga bristerna döljer sig ett spel med mer liv än fotosyntesen, en story och ett karaktärsgalleri så komplext att jag inte vet om jag ska hata eller älska det.

Döljer sig, förresten. Man måste vara blind för att missa det.

ÅRETS SPORT/RACING

Wii fit

”NHL09” är världens bästa hockeyspel. ”Fifa09” börjar knappa in på ”Pro evolution soccer”. ”Mario kart Wii" är, sin bångstyriga ratt till trots, sällsynt underhållande. Och ”Burnout paradise” är precis så fantastiskt som en Burnout-frälst fanboy kan önska.

Men årets bästa sport/racing-spel? Två ord: ”Wii fit”. En futuristisk balansbräda framför teven som förvandlar träning till kompromisslös underhållning. Behöver jag säga mer?

ÅRETS SPELKONSOL

Xbox 360

Microsoft-bojkottaren i mig vill hoppa nerför Eiffeltornet – Nintendoiten vill kväva mig med en dunkudde plockad från levande gäss. Men det går inte att blunda för sanningen: att Xbox 360 har det fetaste utbudet av måste-ha-spel.

ÅRETS SVENSKA SPEL

Mirror's edge

En smärre revolution. Okej, ”storyn” får George Orwell att dansa en mazurka i vredesmod i sin grav och ingen bryr sig om Faiths blödiga vendettadravel. Men att ett spel med så lite variation kan vara så förtrollande, bländande och alldeles alldeles underbart är en bedrift värd all cred i världen.

ÅRETS PERSON

Sam Houser och Dan Houser (Grand theft auto IV)

Jag vill ju säga Shigeru Miyamoto, min livslånga idol. Men näe, mr M har inte slagit mig med häpnad det här året. Det har däremot Sam och Dan. ”GTA IV” lyckades där ”San Andreas” misslyckades – och det som faktiskt var bättre i det sistnämnda glöms snabbt bort varje gång man återvänder till Niko Bellics smutsiga värld.

ÅRETS NYKOMLING

Mirror's edge

Dice, I fucking salute you.