Läsarna: PS3 årets konsol!

SPELA

Nöjesbladets läsare har sagt sitt:

Playstation 3 vinner Guldstickan 2008 för ”Årets spelkonsol”.

– Det är verkligen kul att svenska folket gillar den, säger Erik Grohman, ansvarig för Playstation i Sverige.

Foto: Foto: SONY
Så här ser en Guldstickan-vinnare ut.

Det blev aldrig någon kamp. Playstation 3 tog omgående ledningen i omröstningen och vann klart över både Xbox 360 och fjolårets vinnare – Wii. Och det ger inte bara upphov till debatt mellan nitiska fanboys – det är dessutom överraskande. Globalt sett har Wii sålts i över 48 miljoner exemplar. Xbox 360 ligger tvåa i konsolkriget med 29 miljoner sålda maskiner. PS3 släpar efter med 21 miljoner.

Å andra sidan – Playstation är fortfarande ett mycket starkt varumärke i Sverige.

”Inbyggd bluray”

– 2008 var ett framgångsrikt år för oss. Både sett till försäljning av konsolen och av spel. Och vi har en fördel med inbyggd bluray och stark processor, säger Erik Grohman.

Just det, Playstation 3 har bluray – uppföljarformatet till dvd – men det gör också maskinen till den dyraste på marknaden. Runt 4000 kronor kostar den billigaste varianten. Ihärdiga rykten gör dock gällande att ett en prissänkning är på gång, kanske redan nästa vecka. Sony vill inte kommentera det, av rädsla för att det påverkar försäljningen.

– Jag kan inte spekulera om en framtida prissänkning, säger Erik Grohman.

– Priset spelar in, det är vi medvetna om. Men jag tror inte att det är den avgörande faktorn.

Ännu starkare 2009

2008 var året då Playstation 3 begåvades med spelen ”Metal gear solid 4: Guns of the patriots”, ”Little big planet” och ”Singstar ABBA”. Det var året då onlinevärlden ”Home” hade premiär.

Men 2009 ser starkare ut. ”Killzone 2” har mottagits väl bland kritiker och fans. Framöver väntar spelen ”God of war III”, ”Infamous”, ”Uncharted 2: Among thieves” och ”Gran turismo 5”.

– Vi har dessutom tre, fyra titlar på gång som vi inte utannonserat än. Det kommer vi förmodligen att göra på spelmässan E3 i juni.

FAKTA

ALLA VINNARNA – PÅ TISDAG!

Guldstickan är svenska folkets eget spelpris. Vinnarna i de sex kategorierna utses genom omröstning på Aftonbladets hemsida. Nu på tisdag kommer vi att avslöja samtliga vinnare. Och hur många av er som röstade.