Spelvärldens doldisar pratar inte i onödan

”GTA IV” valdes till årets bästa spel av svenska folket.
SPELA

Skaparna bakom ”GTA” har valt att inte tacka er.

Kanske ska vi tacka dem för det.

Med blandade känslor tog jag del av resultatet.

Omröstningen var stängd. Läsarna hade just utsett ”Grand theft auto IV” till Årets spel. Kreatörerna bakom – bröderna Sam och Dan Houser – till Årets person.

Utmärkta val.

Men inte särskilt tacksamma.

Jag har intervjuat Playstation-chefen Kaz Hirai och Mario-skaparen Shigeru Miyamoto. När Infinity Ward i Los Angeles och Ubisoft i Montreal vann priser i fjol fick vi fotografera dem med diplomen. De gladdes åt utmärkelserna.

Rockstar Games skiter högaktningsfullt i det.

De bygger sitt varumärke på isolering och utanförskap. Det är Rockstar mot världen. Vilket har en direkt effekt på historierna de berättar; för deras karaktärer finns sällan någon plats på rätt sida samhällsgränsen. Bröderna Houser sparkar hårt mot makthavare, oavsett om de är politiker eller tillhör media. Samtidigt som moralmagistrar, pekpinneföräldrar och brittiska tabloider, de som sällan spelar själva, bara ser besinningslöst våld.

Rockstar älskas och de hatas och det är antingen eller.

Spelet ”Bully”, några år på nacken nu, är ett utmärkt exempel. Rockstars ambition var att göra en uppväxtskildring i skolmiljö. Vi fick en både tragikomisk och varm berättelse om mobbade eleven Jimmy Hopkins. Kritiken i ”Bully”, mot en oförstående och hycklande vuxenvärld, tillhör det bästa den brittiska spelstudion gjort.

Men innan spelet ens fanns på marknaden kom hysteriska rop om en ”Columbine-simulator”.

Jo, jag har försökt.

Den enda vägen in heter Richard Barnes. Han är pr-ansvarig för Rockstar i London. Jag har skrivit långa brev och förklarat att vi mottagit nästan 140 000 röster. Att det är fansen som utsett ”Grand theft auto IV” till Årets spel. Ofta fick jag ingen respons alls.

Men igår förmiddag kom vad jag betraktar som sista akten på vår haltande mejlväxling:

– Ledsen för att jag inte kan återkomma till dig med ett svar. Man skulle kunna tro att det är lätt att få en kommentar men tyvärr är det inte så enkelt. Det är väldigt svårt att få ett svar av killarna men jag ska fortsätta att försöka, skrev Barnes.

Ingen tror att det är enkelt.

Det är Rockstar Games.

Och deras sätt att vinna.