Kul äventyr – inte bara för fansen

SPELA

Konsten vinner inte alltid.

Men ”Brütal legend” är åtminstone en betydelsefull seger.

Roadien Eddie Riggs kämpar sig fram i ”Brütal legend” med yxa och gitarr. Nöjesbladet har provspelet actionäventyret som släpps i oktober.

Det är ju spelet Activision ville klä om till en spin-off i ”Guitar heros” franchise.

Tim Schafer vägrade förstås.

Och här är vi nu efter att EA plockat upp roadien Eddie Riggs från limboland i ”The age of metal”, en frirumlande värld inspirerad av hårdrocksomslag.

Nöjesbladet har guidat roadien Eddie Riggs genom den första halvtimmen i vad vi kan kalla en hack ’n’ slash-com. Med hjälp av mina två yxor gitarren och, ja, yxan står jag för dräpande slagkombos. Jack Black, som gör rösten till Riggs, står för skämten.

Högt tempo

Det är ett fint samarbete, som snart får sällskap av Ophelia, en rivig AI-kontrollerad gothdonna, och The Deuce, en vapenbestyckad och uppgraderbar hotrod.

Tempot är högt, kontrollen fungerar som jag vill och Schafer låter varenda liten paus mellansekvens eller inte bli en ursäkt för Jack Black att babbla på. Och när manuset är så välskrivet är det helt okej.

Rappt och roligt

Grejen med ”Brütal legend” är ju att man alls inte behöver tycka om hårdrock för att förälska sig i spelet. Sin vana trogen har Schafer fyllt ”Brütal legend” med lika delar hjärta och hjärna. Det är smart, rappt och roligt. Hela tiden med kärleksfull, varm, självdistans-brasa som både Sweden Rock-klientelet och utsocknes kan samlas runt.

Sen har vi förstås det stjärnspäckade birollsgalleriet: Lemmy Kilmister, Rob Halford, Ozzy Osbourne och Lita Ford.

– Lemmy är en karaktär i spelet som är så duktig på bas att han kan hela världen, säger Tim Schafer.

Mer metal än så kan det knappast bli.

FAKTA

Brütal legend

Genre: Actionäventyr. Format: PS3/Xbox 360. Utvecklare: Double Fine Productions. Förläggare: Electronic Arts. Släpps: Oktober.