Bojkott fick speljätten att lyssna

Peter Ottsjös spelkrönika

SPELA

Spelet ”Left 4 dead” är beviset för att skillnaden mellan människor och zombier kan vara hårfin.

Nöjesbladets spelredaktör Peter Ottsjö.

En bojkott på internet. Tiotusentals mycket upprörda bojkottare. Känner sig orättvist behandlade. Vem är det som gjort dem illa, och varför?

Bakgrunden: spelföretaget Valve ligger bland annat bakom hyllade ”Half-life”, ”Team fortress” och ”Portal”. Valve har dessutom drivits av en större övertygelse. Genom att, och detta var långt före Facebook, bygga en mötesplats runt sina spel på internet har de odlat vänskap med fansen. När konkurrenterna jämrat över piratkopiering har Valve med självförtroende pekat mot denna mötesplats. Våra fans, har de sagt, köper våra spel eftersom vi tar hand om dem.

Så är det onekligen. Valve slutar i princip aldrig jobba med något av sina spel. Efter lansering följer uppdateringar och nytt material. I åratal.

Nu bojkottar fansen Valve.

Vad hände?

Valves senaste spel, ”Left 4 dead”, fick premiär för något år sen.

Man skjuter zombier i det spelet, vilket är intressant. Återigen hyllat av kritiker, återigen köpt i flera miljoner exemplar av fansen. Allt var frid.

Så kom nyheten om en uppföljare, släpps nu i höst.

Ramaskri. Nu var fansen inte fans längre utan bojkottare.

Skulle de som köpt första ”Left 4 dead” glömmas bort? Skulle de utlovade uppdateringarna aldrig komma? Vad händer med mötesplatsen runt spelet? Upprop och protestlistor, hetsiga forumdebatter. Tonläget bland de tiotusentals ofta mycket högt.

Och det är, när jag följer den här historien, inte sällan jag också vill skrika. Ni fick ju för fan ert spel för pengarna! Valve har ju lovat er de förbannade uppdateringarna!

Sen tänker jag att det är rätt stort ändå.

Hur ofta kan den lilla människan på allvar påverka det stora företaget?

När det gäller Valve är kärleksbandet med fansen en del av affärsidén. När gräsrötterna ryter måste dom däruppe lyssna.

Valve tänker trots protesterna ge ut ”Left 4 dead 2”. Men de har försäkrat bojkottarna att de inte ska glömmas bort. De ska oförtrutet stötta första spelet. Nytt material kommer, lita på oss.

Nyligen bjöd Valve in bojkottens initiativtagare till sin studio för att mäkla fred.

Där kunde historien fått sitt lyckliga slut. I stället blev initiativtagarna bojkottade, anklagade för att Valve köpt dem.

Också bland Valve-fansen huserar den där anonyma forumklicken som hatar allt i sin väg.

De som är lika urskillningslösa som zombierna i ”Left 4 dead”.