Köpte virtuell rymdstation för över två miljoner

Rymdstationen ”Crystal Palace Space Station” såldes för 2,4 miljoner svenska kronor.
SPELA

I dagarna sattes nytt rekord för egendom som har sålts i den virtuella världen.

En kanadensare köpte en rymdstation för över 2 miljoner kronor.

– Han har gjort en ekonomisk analys och räknar med att göra vinst, säger Marco Behrmann, vd för First planet company.

För 2,4 miljoner kronor kan du få en 75 kvadratmeter stor lägenhet i Stockholm – eller en hel rymdstation. På internet. I ett onlinespel.

I dag sattes nytt rekord för egendom som sålts i en virtuell värld.

En kanadensare, som går under namnet ”Buzz Erik Lightyear”, köpte en rymdstation för 2,4 miljoner svenska kronor i spelet ”Planet Calypso”.

Tar ut skatt

– Han har gjort en ekonomisk analys och räknar med att göra vinst, säger Marco Behrmann, vd för svenska First planet company.

Konceptet som ska göra kanadensaren rik fungerar på samma sätt som i den riktiga världen. Utanför rymdstationen ”Crystal palace” finns djur vars päls är värd pengar. För att jaga dessa djur betalar spelarna skatt till kanadensaren som äger rymdstationen, enkelt uttryckt.

FAKTA

Spelet ”Planet Calypso” är ett onlinespel och kan beskrivas som en blandning mellan ”Second life” och ”World of warcraft”. Det finns en riktig marknadsekonomi i spelet som i ”Second life” men har inslag av våld som i ”World of warcraft”. I det senare spelet saknas dock möjlighet att tjäna pengar utöver på den svarta marknaden.

”Planet Calypso” har en egen valuta – PED – som är direkt kopplad till dollarn. Spelet har också en egen riksbank och anställda som ser till att marknaden i spelet inte kollapsar.

”Planet Calypso” har 850 000 registrerade konton runt om i världen. 40 procent av användarna bor i USA. 40 procent i Europa och 20 procent i resten av världen, främst asien.

”Planet Calypso” hade 2008 en BNP på runt 420 miljoner amerikanska dollar, vilket är högre än flera afrikanska stater.