10 saker du inte får missa på årets E3-mässa

Spelvärlden på sina axlar Under E3-mässan i Los Angeles kommer Alfred Holmgren för första gången att få fingra på de splitternya spelen ”Rock band 3”, ”Gears of war 3”, ”Gran turismo 5”, ”Deus ex – human revolution”, ”Final fantasy XIV”, ”Zelda Wii”, ”Motorstorm apocalypse”, ”Halo reach”, ”Killzone 3” och ”Assassin’s creed brotherhood”. Kommer han orka?
SPELA

1. Kinect

I natt visade Microsoft upp tillbehöret som låter användaren styra spelen med sin kropp.

2. 3DS

Nintendo har sålt 125 miljoner exemplar av sin bärbara spelmaskin DS. Hur går man vidare från det? Jo, med en ny portabel konsol – utrustad med 3D-skärm. Nintendo hävdade tidigare i år att det inte ska krävas några speciella glasögon för att uppleva 3D-effekterna. Branschrykten gör också gällande att 3DS får skakfunktion, ny kontrollspak, accelerometer och bättre nätverksfunktioner. Svaret på dessa frågor lär vi få runt sextiden i morgon kväll.

3. Move

Sonys svar på Wii:s rörelsekontroller heter Move. De stavliknande styrdonen släpps till Playstation 3 senare i år. På E3 gäller det att Sony övertygar fansen med spännande Move-spel.

4. Agent

”GTA”-skaparna Rockstar har en spionhistoria på gång, med namnet ”Agent”. Möjligen väljer de att visa de första bilderna på det Playstation 3-exklusiva spelet på tisdag kväll.

5. Vitality sensor

I fjol presenterade Nintendo ett nytt sätt att spela – med hjälp av en pulsmätare. Nu lär vi få veta mer om de första spelen till ”Wii vitality sensor”.

6. Last guardian

Med ”Ico” och ”Shadow of the colossus” på meritlistan har japanen Fumito Ueda postionerat sig som en av världens mest modiga och originella speldesigners. Med Playstation 3-exklusiva ”The Last guardian” lär han fullborda sitt hattrick.

7. Hemligheterna

Många hemligheter läcker ut dagarna före E3. Men många av de största förblir en överraskning fram till mässan. Det här året snackas det mycket om en ny Wii-konsol, med bättre prestanda, HD-grafik och större fokus på mötesplatsfunktioner. Det sägs också att Microsoft ska släppa en slimmad version av Xbox 360.

8. Treorna

”Rock band 3”, ”Killzone 3”, ”Gears of war 3”, ”Fable III”. Sen ryktas det om att vi dessutom får se glimtar av ”Uncharted 3”.

9. The Legend of Zelda

Fansen hoppas förstås att Nintendo berättar mer om nästa del i äventyrssagan.

10. Activisons galna show

Känner du till spelen ”World of Warcraft” och ”Call of duty”? De har dragit in så mycket pengar till företaget Activision Blizzard att de inte går att räkna. Det tänker Activision fira – genom att hålla sin presskonferens på Staples Center. Med artister som Jane’s Addiction, Usher och eventuellt Lady Gaga. Som om inte det vore nog tänker de fira ner en skateboardramp – samtidigt som Tony Hawk skejtar i den. Brittiska spelsajten VG247 uppger att kalaset kostar Activisions 6 miljoner dollar. Välkommen till E3.