Spelet som gör dig till gitarrhjälte – på riktigt

Musikspelen når sitt klimax med nya Rock band 3

SPELA

MUSIKSPEL Det är över nu.

Musikspelstrenden närmar sig sitt definitiva slut. 2008 sålde ”Guitar hero III” tre och en halv miljon exemplar på bara två månader. I år får ”Guitar hero: Warriors of rock” och ”Rock band 3” vara glada om de säljer några hundratusen ex.

Marknaden är mättad sedan länge. Men Harmonix ger sig inte. De notoriska eldsjälar som utgör det lilla spelföretaget är fortfarande besatta av tanken på att skapa den perfekta rock ’n’ roll-simulatorn.

Nu har de också närmat sig verkligheten mer än någonsin förut: gränsen mellan lekfulla låtsasriff och autentiskt strängmanglande är på väg att suddas ut helt i och med ”Rock band 3”.

Riktig gitarr

De som tycker att det låter som en bra idé kommer antagligen att älska den nya gitarren som med sina 102 knappar ligger brutalt nära the real deal. Det finns till och med strängar att slå an på. Men det betyder också att det är svinsvårt att spela på den. Och om man verkligen vill lira tv-spel med en riktig gitarr så kan man lika gärna köpa den genuina Fender-variant som släpps i mars nästa år och som är kompatibel med ”Rock band 3”.

För oss som är musikaliskt efterblivna och som spelar musikspel för att ha roligt är det ingen klockren investering. Det är däremot keyboarden. Precis som den nya über-gitarren skulle den kunna misstas för ett riktigt instrument. Tack vare det nya Pro-läget, där du spelar keyboarden som du skulle göra på riktigt, är det fantastiskt roligt att synthsynka med 80-talslåtar av Dire Straits och Roxette. Tyvärr har Harmonix inkluderat ganska många låtar där keyboarden inte ges särskilt mycket utrymme och där man i princip sitter sysslolös långa stunder. Det är tvärt omöjligt att motivera sig att spela keyboard på egen hand. Varför det inte finns en framspolningsknapp är ett mysterium.

Det vore i alla fall en välkommen välsignelse när det gäller vissa uppdrag i det annars utmärkta karriärläget. I det fokuserar man betydligt mer på specifika utmaningar än tidigare, men samtidigt har man tappat mycket av den härliga bandkänsla som präglade resorna mellan olika städer i tidigare delar av serien.

Förtjänar bättre öde

Faktum är att jag är en aning besviken på ”Rock band 3”. Låtvalen präglas inte alls av samma fingertoppskänsla som Harmonix gjort sig kända för. Keyboarden är grym och förtjänar ett bättre öde än den här valhänta hanteringen.

Missförstå mig inte, det här är ett fantastiskt spel. Men jag är inte så säker på att det verkligen är det bästa musikspelet genom tiderna. Det känns mest som den sista, utdragna tonen från en skrikig gitarr som just spelat sitt livs solo och som envist vägrar att dö ut.

Å andra sidan har jag inga problem med att den ljuder en liten stund till.

FAKTA

➕➕➕➕ Rock band 3

Från 12 år

Format: Playstation 3 (449 kr)/Xbox 360 (449 kr)

Släpps även i annan version till Wii.

Instrumenten säljs separat: gitarr (1499 kr), keyboard (799 kr), trumset (1299 kr).

Spela även: ”Rock band unplugged” (PSP). Om man vill ta med sig ”Rock band”-upplevelsen på bussen så går det faktiskt alldeles utmärkt tack vare den smart anpassade PSP-versionen. Här spelar man alla instrumenten själv och hoppar mellan de olika ljudspåren.

Visste du att... utvecklaren Harmonix, som gör ”Rock band”-serien, ska säljas? Utgivaren Viacom är trött på de dåliga försäljningssiffrorna och lägger korten på borden. Kanske blir det Activision, som ger ut ”Guitar hero”-serien, som nappar.

Just nu: väntar vi på Fenders fräcka gitarr som släpps i mars 2011. Det är en riktig, strängad gitarr som går att spela med som vanligt men som också ska kunna användas med ”Rock band 3”.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM