Ljuvlig revansch för bortglömd klassiker

Revolution Software – ett före-
döme för hela spelbranschen

SPELA

ÄVENTYR Revolution Software är ett spelföretag som väldigt stolt över sin historia, och det är lätt att förstå varför. De har ju skapat några av de mest hyllade äventyrsspelen någonsin. Därför är det kul att de tagit rygg på en av samtidens trevligaste trender och börjat introducera sitt historiska arv till en modern publik.

Istället för simpla retroutgåvor har vi dock fått påkostade, omarbetade versioner där både grafik och animationer har uppdaterats och nya storysekvenser lagts till. Mycket av materialet är sånt som Revolution tvingades klippa bort från originalen på grund av begränsat lagringsutrymme. ”Beneath a steel sky”, ”Broken sword: Shadow of the templars” och nu också ”Broken sword 2: The smoking mirror” sätter standarden för hur nyutgåvor av gamla spel borde se ut. Den berömda serietecknaren Dave Gibbons (”Watchmen”, ”The originals”) har bidragit med de nya bakgrunderna och illustrationerna. Resultatet är i alla tre fallen en fröjd att skåda.

Bortglömd klassikers revansch

”Broken sword 2” är ett fantastiskt spel som sällan fått den uppmärksamhet det förtjänar. Det har ofta hamnat i skuggan av sin föregångare som allmänt räknas som ett av äventyrsgenrens allra största verk. Och även om uppföljaren inte är riktigt lika bra så är det inte långt ifrån. Handlingen följer återigen George Stobbart och hans on-and-off flickvän Nico medan de åker kors och tvärs över världskartan för att blottlägga en enorm konspiration. Den här gången handlar det emellertid inte om tempelriddare utan om ett mysterium rotat i uråldriga Maya-myter.

I spelets öppningssekvens klipps den moderna intrigen snyggt samman med scener från en mesoamerikansk offerritual till aztekguden Tezcatlipoca samtidigt som två män för bort Nico och lämnar George bunden i ett brinnande hus. Det är upptakten till en djupdykning i centralamerikansk folktro som är lika välresearchad som den är skarpt skriven.

Sagolikt vackert

En av spelets allra starkaste sidor är estetiken. Precis som det första ”Broken sword”-spelet är ”The smoking mirror” ritat helt för hand. De centralamerikanska omgivningarna är fantastiskt vackra med sina stämningsfulla miljöer och klara, fylliga färger. Don Bluth skulle varit stolt. Det spelet förlorar på sin betydligt mer linjära handling kompenserar det för mer än väl med sina livfulla färgskalor.

Spelmässigt fungerar det ungefär samma sätt som föregångaren. Genom att nudda skärmen markeras alla klickbara objekt i närheten av George och med hjälp av simpel drag-och-släpp-mekanik kan du kombinera olika föremål med varandra. Det är ett perfekt kontrollsystem som visar hur mycket potential det finns för den här typen av spel till bärbara format.

Beundransvärt

”The smoking mirror” har till skillnad från ”Shadow of the templars” inget nytt spelbart material, men det är en precis lika genomarbetad uppdatering av det ursprungliga materialet i övrigt. Och någonstans måste man också beundra Revolution Software. En gång i tiden gjorde de spel i världsklass. De senare delarna i ”Broken sword”-serien må ha förlorat mycket av sin charm i och med klumpiga 3D-världar och tveksamma kontroller, men de två första spelen står upp briljant mot tidens tand.

Och det gör nyversionerna så mycket viktigare. Inte bara för att Revolution ägnar tid och pengar åt att vårda det historiska arvet i en genre som förpassats till underjorden de senaste åren – utan också för att de är mer eller mindre unika med dagens mått.

Det görs inte längre spel på det här viset.

FAKTA

➕➕➕➕ Broken sword 2: The smoking mirror

Från 12 år

Format: Iphone (49 kr)

Carl-Johan Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM