Här är framtidens bärbara spelkonsol

Nya PSP har Playstation 3-
grafik, massiv OLED-skärm,
dubbla spakar, 3G-stöd, GPS

1 av 3
SPELA

Sony har, efter flera månaders rykten, äntligen utannonserat sin uppföljare till PSP. Den är här till julhandeln.

Sonys nya bärbara konsol heter, åtminstone för tillfället, Next Generation Portable, eller NGP. De många olika rykten som spridits om konsolen visade sig i många fall stämma. Den kan visa grafik i nära nog Playstation 3-klass. Utöver skärmen på framsidan har den ett lika stort beröringskänsligt område på baksidan. Dessutom har den två ”riktiga” analoga spakar i mikro-utförande. Två kameror, en på framsidan, en på baksidan. Den har även gyro-stöd så rörelsebaserat spelande kommer spela en stor roll i de kommande spelen.

Enorm skärm

Den massiva OLED-skärmen är cirka 12 centimeter stor, PSP:s är bara 9 cm i jämförelse. Upplösningen är 960 x 544, Sony skryter med att NGP har fyra gånger bättre upplösning än PSP.

Till utseendet påminner NGP extremt mycket om PSP. Den har lite mer rundade kanter, men i övrigt kan man lätt luras att tro att det är en fem år gammal konsol.

Användargränssnittet är dock helt nytt och påminner numera om smartphones upplägg, med bubblor för de appar man kan nyttja. En av dem är ”Near”, en gps-baserad app, där man kan se vilka spel som är mest populära i området man befinner sig i för tillfället. NGP använder sig av 3G och kommer att vara konstant uppkopplad. Det är även den första bärbara konsol som kan koppla upp sig till mobila nätverk. Sony kommer lägga stor emfas på sociala användningsområden.

”Uncharted” och ”Killzone”

Och på spel. Så klart. Under presskonferensen där NGP avtäcktes visades det upp trailers för ”Killzone”, ”Little big planet”, ”Wipeout” och ”Resistance” bland annat.

”Uncharted” visades upp i spelbart skick och imponerade kanske allra mest. Båda tryckskärmarna nyttjades för alla möjliga kontrollbestyr och vapnens sikten kan styras med gyrot. Det blev dock uppenbart att grafiken inte är riktigt lika bra som på Playstation 3, men alla spel som visades upp såg imponerande snygga ut.

Sony planerar att släppa NGP till julhandeln i år.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM