Cthulhu räddar världen i smått mästerlig mashup

Otippad hjälte i träffsäkra Final fantasy-parodin till Xbox 360

Den mörka halvguden Cthulhu beundrar solnedgången.
SPELA

ROLLSPEL Om någon bad mig beskriva den kosmiska bläckfiskliknande varelse som sprider skräck och vansinne i H P Lovecrafts klassiska romaner från 1920-talet så hade jag inte kallat honom en ”skön kille”.

Men är det något historien har lärt oss så är det att aldrig lita på första intrycket.

I Zeboyd Games ”Final fantasy”-parodi ”Cthulhu saves the world” förvandlas den despotiske halvguden till en högst motvillig hjälte. Hans mörka krafter förseglas av en mystisk trollkarl precis när Cthulhu vaknat från sin djupa sömn och bestämt sig för att ta över världen en gång för alla. Det enda sättet att bryta förbannelsen han nu dras med är att göra bot för alla de synder han begått – genom upprepade hjältedåd.

Oerhört belönande strider

”Cthulhu saves the world” är ett anspråkslöst litet spel som återfinns i indiesektionen på Xbox Live Arcade. 95 procent av utbudet där är usla hemmabyggen, merparten är skamlösa kopior av redan existerande spel. Men Zeboyd Games spel är förvånande bra. Det har till exempel ett oerhört belönande stridssystem. Fienderna blir tio procent starkare efter varje omgång vilket gör att snabba strider premieras, man får även tillbaka mer magipoäng beroende på hur många rundor varje strid kräver. Cthulhu kan dessutom göra fienderna vansinniga, vilket har både för- och nackdelar.

Diaboliskt

Tyvärr är ”Cthulhu saves the world” ett spel som det är väldigt lätt att själv bli vansinnig på. Grottorna och templen man besöker har inga kartor och är uppbyggda som diaboliska labyrinter, något som blir extremt irriterande redan från början.

Men det är svårt att slita sig, trots detta. De konversationer Cthulhu har med sitt ständigt växande sällskap (och med berättaren själv) är stundom storartad underhållning i bästa Lucasarts-anda. Zeboyd Games visar att de har full koll på Cthulhu-myten och Lovecrafts övriga hallucinatoriska påhitt samtidigt som de ganska bryskt klär av klassiska rollspel inpå bara benen.

Som spel betraktat är ”Cthulhu saves the world” kanske inte helt lyckat. Men som ironisk mashup är det smått mästerligt.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM