Max von Sydow i nya Elder scrolls

”Kan läsa telefonkatalogen
och få det att låta bra”

”Elder scrolls IV: Oblivion”.
SPELA

Han har spelat exorcist, Bond-skurk och Jesus Kristus själv. Nu tar Max von Sydow sig an rollen som riddare i ”The elder scrolls V: Skyrim”.

När teasertrailern för ”The elder scrolls V: Skyrim” släpptes för en dryg månad sedan agerade Max von Sydow berättarröst. Nu visar det sig att den 81-årige legendaren även har en ganska framträdande roll i det efterlängtade storspelet. Han ska spela Esbern, en före detta medlem i kejsarens livvakt, och mentor till spelarens karaktär.

”Fyllighet och karisma”

Game Informer har intervjuat Mark Lampert, som är ljudregissör på Bethesda Game Studios, om von Sydows medverkan och insats. Att säga att han är nöjd med svensken är en underdrift.

– Med den typen av röst han har, den fyllighet och karisma som finns där, så kan han läsa telefonkatalogen och få det att låta bra, säger Lampert.

– Han hade väldigt roligt när han läste in rollen, han tyckte att det var speciellt kul med stridsdialogerna, när han själv får stryk och dör. Något alla karaktärer i spelet kan göra, det är ju den typen av spel. Han verkade också gilla alla uppdiktade namn och platser, och det där vet man ju aldrig riktigt, vissa kan ju ha stora problem med att uttala konstiga ord, men med von Sydow var det inga problem. Vi gav honom ett namn, som Tamriel, han skrockade lite och sedan sade han det, och fick det att låta som att han sade det hela tiden.

Förtjust i karaktären

Enligt Lampert gillade von Sydow tanken på att få spela en ärrad, mystisk och filosofisk karaktär som ges utrymme att utvecklas. Och det är ju inte heller första gången von Sydow ger sig i kast med mytiska roller eller high fantasy, han har ju trots allt medverkat i både ”Conan – barbaren”, ”Flash Gordon” och, inte minst, ”Sjunde inseglet”.

”The elder scrolls V: Skyrim” släpps till PC, Xbox 360 och Playstation 3 den elfte november i år.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM