– Nya Star wars blir ingen succé

Electronic Arts investerare skeptiska till egna spelet

SPELA

Electronic Arts kommande ”Star wars”-onlinerollspel får tummen ner. Av utgivarens egna investerare.

Hyllade spelföretaget Bioware utvecklar. En av världens största licenser – ”Star wars” – agerar dragplåster. Men så länge det inte är ”World of warcraft” så anses onlinerollspelsgenren iskall.

Electronic Arts egna investerare tror inte alls på det kommande storspelet, avslöjar Gamasutra.

Många skeptiska

– Vi tror att många investerare är skeptiska till att ”Star wars: The old republic” kommer att bli en ekonomisk succé, med tanke på utgivarens (”Warhammer online”) och branschens tidigare försök att släppa nya framgångsrika MMO-spel, säger Janco Partners analyst Mike Hickey.

Att EA valt att använda sig av prenumerationer när marknaden allt mer svänger åt gratisspelandet är inte heller något som gör investerarna glada, enligt Hickey. De ljumma förtittar spelet fått i spelpressen och förmodat rejäla royalty-betalningar till Lucasarts är ytterligare faktorer som oroar.

Länge omdebatterat

”Star wars: The old republics” vara och värde har länge debatterats. Senast i oktober förra året postade en sparkad EA-anställd ett blogginlägg där han hävdade att spelet kommer att bli ett av de största fiaskon genom historien – och att det är en vanlig åsikt på Electronic Arts.

Tidigare har Electronic Arts chef John Riccitiello sagt att spelet ska släppas ”under våren 2011”, men så sent som förra veckan rapporterade branschtidningen MCV rykten om att releasedatumet skjuts upp till september i år.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM