”Black ops är perverst”

Nya Call of duty i blåsväder

SPELA

Kubansk media kritiserar ”Call of duty: Black ops” för sättet spelet porträtterar Fidel Castro och Kuba under kalla kriget.

– USA har konsekvent misslyckats med att döda Castro i femtio års tid, nu försöker de göra det virtuellt.

Årets mest efterlängtade spelsläpp, ”Call of duty: Black ops”, inleds med ett attentat-försök på Kubas ledare, Fidel Castro, vid tiden när han precis hade tagit över landet. De amerikanska agenterna i spelet lyckas dock bara döda en dubbelgångare.

Nu fördömer Kuba de här händelserna, via en artikel på den statligt kontrollerade nyhetssajten Cubadebate.

– Det här nya tv-spelet är perverst på mer än ett sätt, säger artikeln enligt Associated Press. Dels så glorifierar det de illegala mordförsök den amerikanska regeringen har planerat mot den kubanska ledaren, dels så stimulerar det sociopatiska attityder i nordamerikanska barn och ungdomar.

Att USA försökt döda Castro mer än en gång är ingen hemlighet. Flera dokument har på senare tid uppdagat den amerikanska regeringens besatthet av Castro och till och med påvisat att de vände sig till maffian för att få hjälp med att döda den kubanske ledaren. Castro själv säger att han överlevt mer än 600 attentat.

Och att våldsamma spel skulle stimulera tveksamma attityder är inte Kuba ensamma om att tycka. Sajten The Escapist rapporterar att Tyskland har censurerat ”Black ops” hårt, bland annat genom att klippa bort en obehaglig tortyrscen där en karaktär tvingas tugga glas. Mer uppseendeväckande är att de även plockat bort Rolling Stones låt ”Sympathy for the devil” som har en ganska framträdande roll i spelet. Gissningsvis för att låten i en strof refererar till Andra Världskriget.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM