Svenskarna tänker spöa ”Call of duty”

”En av få studior i världen
idag som kan göra det”

SPELA

Hur gör man en ”Call of duty”-dödare?

”Battlefield 3”-designern Alan Kertz vet.

– Man dödar inte ”COD” genom att vara ”COD”. Man dödar ”COD” genom att göra en bättre shooter, twittrar han.

”Battlefield 3” släpps i höst.

Och svenska studion Dice är fulla av självförtroende inför lanseringen av sin supersatsning. Kertz utspel på Twitter är i linje med vad EA-chefen Patrick Söderlund sa till Spela! i en intervju förra året:

– Idag finns det en enorm lust inom Dice att sig dit ”Call of duty” är. Att göra ett bättre spel än dem som lockar fler kunder... Dice är väl en av få studior i världen idag som kan göra det.

Sedan Dice släppte sin första teasertrailer för spelet i fredags har en hel del information om spelet läckt ut. Vi har samlat det vi vet nedan.

FAKTA

Allt vi vet hittills om ”Battlefield 3”

När släpps spelet?

I höst. Exakt datum är ännu inte offentliggjort.

Är "Battlefield 3" en uppföljare till "Bad company 2"?

Av omslaget att döma skulle man kunna tro det. Men nej, det är en rak uppföljare till "Battlefield 2".

Vilka plattformar kommer spelet till?

PC, Playstation 3 och Xbox 360.

Vad är Frostbite 2?

Dices nya motor. Enligt deras egna skrytord (som återgetts på olika återförsäljares hemsidor): "'Battlefield 3' är byggt med den senaste tekniken och bjuder på överlägsen visuell kvalitet, en känsla av storskalighet, massiv förstörelse, dynamiskt ljud och otroligt levande karaktärsanimationer". Spela lovar att återkomma med en egen bedömning.

Var utspelar sig "Battlefield 3"?

Det verkar röra sig om modern tid, av omslaget att döma. Enligt uppgifter på återförsäljares hemsidor är tre av platserna New York, Teheran och Paris. Spelaren kommer att anta rollen som amerikansk marinkårssoldat.

Vad är "Back to Karkand"?

Det är ett paket med fyra kartor (där ”Strike at Karkand" lär ingå) från "Battlefield 2". Vapen och fordon från "Battlefield 2" följer också med. Skillnaden är att kartorna nu ritas upp med kraften i Frostbite 2 och att de kommer med achievements/trophies.

"Back to Karkand" ingår i "Battlefield 3: Limited edition" men ska dessutom gå att köpa digitalt en månad efter premiären.

Hur många spelare i multiplayer?

64 i PC-versionen, 24 eller 32 i konsolversionerna.

Är jetplan med?

Japp.

Kan man krypa?

Det kan man. Prone är med. Däremot blir det inga "delfindyk" (som ett tag plågade "Battlefield 2"), det har Dice-designern Alan Kertz hälsat via Twitter.

Men, vad fan händer med PC-versionen "Battlefield 1943" egentligen?

EA har lagt ner den, för att satsa allt på "Battlefield 3". De har dessutom lagt ner PC-versionen av Onslaught-läget till "Bad company 2".

Jaha, men hur hanterar de PC-versionen av ”Battlefield 3” då?

Dice verkar ha PC-versionen som förstaplattform. Alan Kertz har enligt spelsajten Eurogamer sagt:

– PC-spelare har sina egna krav... allt som känns det minsta portat från konsol kommer att få hård kritik. Det är betydligt svårare att blidka PC-spelatre, de har högre förväntningar. ”Battlefield 3” behöver lite extra uppmärksamhet på PC. Min avsikt är att ge spelet den extra uppmärksamheten, vårt community begär det.

När får jag veta ännu mer om ”Battlefield 3”?

Under Game Developers Conference (28/2–4/3) kommer att EA att ha ett stort ”Battlefield 3”-event. Räkna med mycket mer info då.

ARTIKELN HANDLAR OM