”Piratkopieringen är inte problemet”

Nintendo-chefen: Vi måste få fler att vilja betala

Nintendos VD Satoru Iwata med sitt främsta vapen: en Wiimote.
SPELA

Nintendo hymlar inte: de har problem.

Och de tänker inte skylla ifrån sig.

Supersuccéerna Wii och Nintendo DS – som totaldominerat marknaden för stationära respektive bärbara konsoler – ser slaknande säljsiffror, det blir glesare och glesare mellan hitsen. Men Nintendos VD Satoru Iwata vill inte främst skylla det här på piratkopiering.

– Så länge våra spel kan fånga mångas uppmärksamhet och verkligen underhålla dem så kan de nå förstaplatsen på försäljningslistan.

– Piratkopieringen är alltid en påverkan, men det är viktigt för oss att öka antalet kunder som är beredda att betala för våra produkter.

Nintendo har en ovanligt svårt period bakom sig – Wii-försäljningen är inte vad den en gång var, och den länge så glödheta DS har också hunnit svalna. Satoru Iwata har offentligt erkänt att problemen varit relaterade till att de inte kunnat få ut tillräckligt attraktiva spel tillräckligt ofta. Företaget har också haft flera duster med fabrikanter och försäljare av utrustning för piratkopiering av DS-spel. Dessutom ser man ökad konkurrens från Iphone – dit allt fler traditionella spelbolag vänt sig för att stilla sitt sug efter snabba vinster – och Sonys kommande PSP2.

Med lanseringen av Nintendo 3DS i mars hoppas de kunna vända den negativa trenden – och av våra tester att döma kunde deras chanser ha varit sämre.

ARTIKELN HANDLAR OM