Styr bowlingspelet – genom att hångla

Världens första kysskontroll

Foto: Hye Yeon Nam
SPELA

En konstnär har uppfunnit världens första bowlingsimulator som kontrolleras med tungkyssar.

Har du svårt att hitta spel att spela ihop med din partner? Då kanske Hye Yeon Nams hångelbowling kan vara något?

Hye Yeon Nam är en konstnär som specialiserar sig på nya medier. Hennes installationer har visats på såväl stora konstutställningar som på självaste Times Square i New York.

”Emotionell rörlig konst”

Nu har hon uppfunnit världens första spelkontroll som använder sig av tungan. Eller mer korrekt, ett hånglande par.

– På senare tid har spelkontroller som Nintendos Wiimote och Microsofts Kinect börjat inkorporera kroppspositioner och rörelser, skriver Hye Yeon Nam på sin hemsida. Kysskontrollen är ett experimentellt projekt som låter användarna kontrollera ett bowlingspel genom att röra på sina tungor när de hånglar. Till skillnad från andra existerande spelkontroller så söker kysskontrollen att generera en emotionell upplevelse genom rörlig konst.

Magnet på tungan

Hur det går till? En person fäster en liten magnet på sin tunga med ett specialklister, den andra tar på sig ett headset som kommunicerar med magneten. När så dessa två börjar kyssas mäter magnetiska sensorer riktningen och hastigheten på tungan.

– Den som har magneten på sin tunga kontrollerar på så sätt bowlingklotets rörelse under tjugo sekunder, berättar Hye Yeon Nam. Spelets mål är att guida klotet så att det befinner sig i mitten på banan, och ge det fart genom att hångla intensivt.

Jonas Högberg