De 9 coolaste Iphone-spelen

När du tröttnat på buskis och ospelbara ”klassiker”

1 av 9
CANABALT
SPELA

Nästan alla spel till Iphone är omogna, ostiliga och ostiga.

Här är nio undantag.

Canabalt

En liten gubbe springer, springer och springer över iskallt stiliserade stadsbilder och drönande domedagssynthar. Det enda man kan göra är att hoppa. Och häpna.

Dodonpachi resurrection

Tio miljoner kulor säger mer än en bild. ”Dodonpachi” må se simpelt ut, men är i själva verket ungefär lika lätt som att springa igenom ett spöregn utan att få en droppe på sig. Det är extremt hektiskt, extremt japanskt och – till skillnad från de flesta andra Iphone-anpassade arkadspel – extremt bra.

Dropship

Retroinspirerad nödräddningssimulator för den tålmodige – och stilkänslige. Vektorgrafik och frätande neon är alltid ett vinnande koncept.

Mirror’s edge

Svidande elegant svensk design. Glas, betong och silvrigt solsken. Grafiken är så skarp att man får skärsår. Ladda ner det bara för att påminna dig själv om varför du köpte en Iphone 4.

Orbital

Som att spela biljard med numrerade såpbubblor. I rymden. Du har förresten en laserkanon istället för en kö också. Några frågor?

Hook champ

De flesta gamla klassiker till Iphone hade inte varit klassiker om de släppts idag. Med denna nyskapande, nyskapade 8-bitspastisch är det precis tvärtom – om den släppts för 20 år sedan hade den varit en klassiker nu. Och om musiken släppts på skiva idag hade den varit årets album.

Space invaders: Infinity gene

En darwinistisk tolkning av ”Space invaders”, ständigt muterande i takt med avskalat skallrande elektroniska rytmer. Grafiken är så enkel att en amöba med god smak hade kunnat rita den.

I love katamari

Titeln gäller dig också. Styr en boll som suger åt sig allt den rullar över, precis som i alla ”Katamar”-spel. Tiltstyrningen tar ett tag att vänja sig vid, men det vägs upp av bedårande miljöer och datoriserade doa-körer. Blir du inte lycklig av det här hjälper inga mediciner i världen.

Solipskier

Titeln har en filosofisk underton, men skit i den – det enda du behöver veta är att vettlösa slalomsimulatorn ”Solipskier” är närmaste avfarten till nirvana på App store. ( Läs vår recension här!)

ARTIKELN HANDLAR OM