Färgglad svensk indie

Nedladdningsbara Nimbus är en sympatisk upplevelse

SPELA

PUSSEL Rymdraketen i ”Nimbus” är inte som de flesta andra rymdraketer.

För det första har den en käresta (en lila rymdraket, förstås).

För det andra har dess käresta blivit bortrövad av en annan rymdraket (byggd som ett stort, elakt öga, förstås).

För det tredje kan den inte trotsa tyngdlagen, lyfta och ge sig ut i rymden, utan måste istället sväva omkring i tvådimensionella ”Sonic”-minnande banor dagarna i ända (på jakt efter det där andra, onda rymdskeppet, förstås).

Lätt att gulla med

Det är lätt att det blir så här när man skriver om Nimbus. Att man gullar lite med det. Hela grejen är ju så sympatisk – det är färgglad indie från blekingska Karlshamn, det säljs för en spottstyver över nedladdningstjänsten Steam och, framför allt, det bygger på en rolig samt välfungerande spelidé.

I ytterligare ett brott mot gängse rymdraketnormer kan ”Nimbus” protagonist inte röra sig för egen maskin – det kan bara sväva lite – och därför blir uppgiften att ta sig i mål på varje bana en intressant utmaning. Det gäller att klura med pusselbitar som gravitation, kanoner som skjuter i väg en, teleportering, väggar som går att studsa på... och mycket annat.

Når aldrig stjärnorna

Idén känns rolig från början och under spelets gång skruvas den tillräckligt många gånger för att man inte ska tröttna. Det har, helt enkelt, allt som karaktäriserar ett bra pusselspel

Det har däremot inte allt som karaktäriserar ett fantastiskt.

Det saknar de där små sakerna som ofta är indieutvecklarnas stora vapen i konkurrensen med storbolagen: humor, unik grafikstil, udda idéer och innovativa inslag. Saker som är gratis men kan göra så mycket för ett spel.

”Nimbus” är en väldigt sympatisk spelupplevelse. Men det lyfter aldrig.

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM