Möt Jackson – i ringen

Här är spelhistoriens konstigaste cameos

SPELA

Från och med nu presenterar SPELA! varje vecka en topplista över roliga, intressanta, skrämmande, pinsamma och bisarra kuriositeter i spelvärlden.

Vi inleder med att lista spelhistoriens fem roligaste kändiscameos.

5. Michael Jackson (Ready 2 rumble: Round 2)

Michael Jackson hade redan ett eget spel i form av ”Moonwalker”. Men att kungen av pop gjorde ett gästspel som spelbar boxare (!) i ett halvdassigt Dreamcast- och Playstation 2-spel är desto märkligare. Och uppenbarligen var han själv väldigt pepp på hela idén, han ställde sig till och med till utvecklarnas förfogande. De fångade hans unika rörelsemönster, komplett med moonwalk och ryck i skrevet, med motion capture och digitalt foto.

Om det hela var ett medvetet försök att driva med sig själv kan vi inte annat än applådera Jackson.

Han lyckades.

4. Bill och Hillary Clinton (NBA jam)

Alla sanna amerikaner älskar basket. En hel del gillar också Bill Clinton, kanske mer nu trots alla snedsteg än när han började som president. När Atari Jaguar-versionen av ”NBA jam” släpptes 1994 sågs det givetvis som ett genidrag av spelföretaget Midway att baka in inte bara Bill utan även hustrun Hillary som spelbara påskägg i spelet. Ja, det stämmer, du kan alltså slamdunka med USA:s nuvarande utrikesminister. Fetare blir det liksom inte.

3. Michail Gorbatjov (Street fighter II)

Street fighter II släpptes 1991, samma år som Sovjetunionens sista president förlorade makten.

Därför var det kanske lite olyckligt att utvecklaren Capcom lät just Gorbatjov gratulera ryske karaktären Zangief till segern i slutet av spelet. I hemkonsol-versionerna ändrade man visserligen Gorbatjovs titel till ”ex-president”, men det såg – som ni själva ser – ändå lite skumt ut. Som tur var kunde man trösta sig med den fantastiska kosackdans som den forne presidenten bjöd på i slutsekvensen.

2. Sven Hedin (Terranigma)

Hur ofta får man chansen att slänga in en svensk upptäcktsresande i såna här sammanhang?

Det japanska rollspelet ”Terranigma” är proppfullt med cameos. Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Henri Matisse och Djingis Khan är alla med på ett hörn. Men Sven Hedin, eller ”Hedyn” som han kallas här, är självklart tuffast av dem alla. Han reser runt i världen och representerar de blågula färgerna genom att bland annat ensam lyckas överleva den katastrof som drabbar staden Louran.

1. Ricky Gervais (Grand theft auto IV)

”Grand theft auto IV” är ett bra spel, men det saknar tyvärr ganska mycket av de knasigheter som präglade tidigare delar i serien. Därför är det något av en humoristisk räddare i nöden att man kan gå och se stand up-föreställningar. Frankie Boyle och Katt Williams är roliga men bara det faktum att Ricky Gervais när som helst kan dyka upp och dra några skämt om fetma och aids är tillräckligt för att motivera en förstaplats på den här listan. Visst, det är inte särskilt konstigt – men det är väldigt roligt.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM