”Bit trip” tappar takten

Bit trip-serien slutar på
stället där den började

SPELA

PUSSEL Och så var resan till ända.

Tillsammans med Gaijin Games har vi i två år färdats genom ett pulserande pixeluniversum där begrepp som dåtid och framtid och tv-spel och musik är lika upplösta som meningslösa.

Nu är det sista spelet i ”Bit trip”-serien här. Nu är vi framme. Nu är vi på platsen dit Gaijin Games hela tiden varit på väg.

Cirkeln sluts

Pinsamt nog verkar det som att vi är tillbaka där vi började.

”Bit trip flux” är i princip en remake av ”Bit trip beat” – spelet som introducerade oss för Gaijins då oerhört fräscha spelidéer. I detta debutspel väckte de den gamla ”Pong”-stapeln från sin långa slummer, slängde ut den i rymden, lät en aldrig sinande ström av pixlar forsa mot den – och uppmanade oss spelare att studsa tillbaka dem till takten av kristallklar electronica.

Det var roligt att spela, det var läckert, det lät bra.

Fattig final

”Bit trip flux”, som alltså släpps nu, är ännu roligare, ser ännu läckrare ut och låter ännu bättre. Man skulle kunna ta det som ett bevis på hur långt Gaijin har kommit under sin resa – men, herregud, det här ska ju vara finalen. Det här borde ju vara storslaget, episkt, grandiost, omvälvande. Så känns det inte.

Istället lägger man ifrån sig spelet med en känsla av att Gaijin games teleporterades tillbaka till startblocken sekunden innan de skulle korsa mållinjen.

FAKTA

➕➕➕ Bit trip flux

Från 3 år

Format: Wii (nedladdning, 80 kr)

Johan Martinsson