Nya Battlefield är gratis för alla

Easy Studios släpper rollspelsliknande Battlefield.

Bilderna är inte från det kommande gratisspelet utan från Battlefield: Bad Company 2.
SPELA

Det är nytt. Det är gratis. Det heter "Battlefield: Play 4 free".

- Det påminner lite mer om ett rollspel, lite mer om ett MMO, säger Easy Studios-chefen Ben Cousins till Eurogamer.

Easy Studios? Ja, gänget som gjorde freemiumspelet "Battlefield heroes" opererar ju numera som en egen enhet under svenska studion Dice.

Och deras nästa spel är också gratis, med möjligheten att köpa utrustning, vapen och annat krimskrams om man vill.

Skjuter skarpt

Men "Battlefield: Play 4 free" skjuter åt ett annat håll än mot det charmiga och lättsamma upplägget i "Heroes". Det är rått, det är modern krigföring någonstans mellan "Battlefield 2" och "Bad company 2". Det skjuter helt enkelt skarpt mot hardcorepubliken.

Där finns förstås allt man förväntar sig av ett "Battlefield": vidsträckta kartor, fordonsbaserade fighter och slag för upp till 32 spelare åt gången. Det lånar kartor av "BF2", vapen och klasser av "Bad company 2".

Rollspelsliknande

Och helt enligt freemium-modellen är det designat kring ett rollspelsliknande karriärsupplägg som ska få dig att plöja ner fler timmar än du vill medge.

- 95 procent av de som spelar köper aldrig nåt. Men de resterande fem procenten vill skräddarsy sina karaktärer, de vill se coola ut, de vill ha ett coolare vapen. Det är dessa fem procent som betalar för allas upplevelse. Ett klassiskt gratisupplägg, konstaterar Ben Cousins.

Kopplingar mellan spelen

Dice tänker förresten bygga ett helt ekosystem av "Battlefield" där framgångar i ett av spelen kan låsa upp grejer i ett annat. Än så länge nämner studion att där ska finnas kopplingar mellan "Battlefield: Play 4 Free", "Heroes" och "Battlefield 3".

En stängd beta av "Play 4 free" startar i november. En öppen beta tar vid tidigt 2011.

ARTIKELN HANDLAR OM