Fortfarande magiskt

Beyond good & evil får äntligen sin upprättelse

SPELA

ÄVENTYR Jag vet inte varför Michael Ancel döpte sitt spel efter Nietzsches 1800-talsskrift ”Bortom gott och ont”.

Jag vet bara att han gav fan i vad som stod i den.

Berättelsen om journalisten Jade som använder sin kamera för att fälla en korrupt övermakt innehåller lika många gråskalor som en genomsnittlig ”Sin city”-serieruta.

Jade driver ett barnhem. De regerande sysslar med människohandel, tortyr, skräckpropaganda och har muterade ansikten.

Helt överlägsen huvudperson

Man skulle med rätta kunna säga att handlingen i denna hyllade klassiker ligger på mellanstadienivå. Man skulle kunna säga att tiden sprungit ifrån detta sju år gamla spel, som nu släpps i en högupplöst nyutgåva.

Det är bara det att handlingen i de flesta spel som släpps idag befinner sig på dagisnivå (”döda dumma gubben”).

Och att Jade – i en tid då spelföretag öppet deklarerar att kvinnliga huvudkaraktärer är en alltför stor försäljningsrisk – fortfarande är en helt överlägsen protagonist.

Spegelblank skärgård

Och att ”Beyond good & evil” – i en tid då våra spel uteslutande utspelar sig i diverse fantasy- eller sci-fi-klyschor befolkade av vita, starka män – fortfarande utspelar sig i en spegelblank skärgård där små fiskebåtar, väderkvarnar på kullar och pittoreska kanalstäder samsas med robotar, svävare och blinkande neonskyltar. Det är en plats tonsatt med asgrym världsmusik, befolkad av en multikultiblandning av spännande karaktärer och proppad med detaljer.

Det har gått sju år sedan ”Beyond good & evil” släpptes, och väldigt lite har hänt. Det finns fortfarande väldigt många saker med spelvärlden som jag tycker är väldigt dåliga. Och ”Beyond good & evil” ställer sig fortfarande i direkt opposition till varenda en av dem.

Så nej, inte bortom gott och ont.

Bara gott.

FAKTA

➕➕➕➕ Beyond good & evil HD

Från 7 år

Format: Xbox 360 (nedladdning, 96 kr)

Spela även: ”King Kong” (Xbox/Playstation 2/PC/Xbox 360). Senaste gången ”Beyond good & evil”-skaparen Michael Ancel gjorde stortitel var det med en speladaption av Peter Jacksons aprulle. Utklassade givetvis förlagan.

Visste du att... få spel är så varierade som ”Beyond good & evil”? Det mixar smygande, pussellösning, racing och strider i ett vettlöst tempo.

Just nu: Väntar vi fortfarande på uppföljaren, som utannonserades för snart tre år sedan. Mycket lite är känt, men rykten om att det är nedlagt dementeras kategoriskt av Ubisoft.

Johan Martinsson