Blågul trippel i e-sportfajten

Heta Lions och storstjärnan MaDFroG vann på Gamex

Foto: Magnus Liam Karlsson
Svenska ”CS”-laget Lions lekte hem segern mot Playzone.fi.
SPELA

Sverige-Finland 3-0.

Finnkampen i esport på Gamex slutade i blågul triumf.

I fredags: storseger i ”Fifa 11”. Igår: vinst för både MaDFroG och Lions.

Så här gick det till.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Fredrik "MaDFroG" Johansson, 26, tog hem segern i ”Starcraft 2”-landskampen.

Landskamp i ”Starcraft II”

Fredrik Johansson–Santeri Lahtinen 3–1

Fredrik "MaDFroG" Johansson, 26, var en gång i tiden världens näst bäste ”Warcraft III”-spelare. Han bodde i Sydkorea, spelade konstant matcher inför extatisk publik och blev tv-stjärna på kuppen. Men till slut blev det för mycket.

– Jag kände att jag behövde ett break efter att ha bott utomlands i ett år och tävlat. Det blev för mycket för mig. Men jag lovade mig att jag skulle börja spela igen när "Starcraft II" kom ut.

Och nu är han tillbaka igen.

Hans motståndare, ”Naama”, tog visserligen hem den första poängen efter att ha manglat Niklas arbetar-zergs med sina terrans. Men i den andra ronden kom vändningen. Istället för att hålla fast vid sin plan med att satsa på ekonomi och arbetare bytte Niklas helt sonika taktik och anföll med huvudet före.

Och som han gjorde det. Niklas tog tre raka poänger och vann därmed landskampen åt Sverige.

– Det kändes jättebra, säger han glatt. Jag hade ju inte värmt upp nånting utan jag satt ju bara här och började spela direkt. Första matchen var jag ganska skakig men sen, de andra tre, då kom jag igen.

Vad händer härnäst?

– Jag ska till Dreamhack, så klart.

Landskamp i "Counter-strike 1.6"

Lions–Playzone.fi 2–0

Sverige vann sina matcher relativt komfortabelt i både ”Fifa 11” och ”Starcraft II”. Det innebar att ”Counter-strike”-matchen som spelades igår på Gamex inte hade någon betydelse. Finland var redan slaget.

Det enda som återstod var förödmjukelse.

Och det fixade heta svenska laget Lions med besked. Det tredjerankade ”CS”-laget spelade egentligen inte på topp som lag, utan istället var det många individuella prestationer som gjorde att finländarnas sisu gick upp i rök.

Den första ronden var jämförelsevis jämn. En stund. Sedan visade Lions hur man spelar anfallsspel på den annars normalt försvarsinriktade banan Nuke och knep en övertygande seger. I den andra ronden vann de sedan löjeväckande enkelt med hela 16-1.

Lions gjorde det mesta rätt (vann nästan alla pistolrundor) medan finska Playzone.fi onekligen har en del att jobba med. Laget är relativt nykomponerat så det var egentligen inte särskilt konstigt att Sverige kunde ta hem segern lätt.

– Niko från vårt lag spelade riktigt bra idag, berömde lagkaptenen Björn ”Threat” Pers efteråt.

Vad händer härnäst?

– Det blir Dreamhack snart och sen en turnering nere i Kiev.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM