– Ken Levine är bara löjlig

Alfred Holmgren: Framtiden kommer bli fantastisk – igen

SPELA

Tycker du att det känns jobbigt att Sony, Microsoft och Nintendo en vacker dag kommer släppa nya konsoler?

Isåfall kan du bli bästa kompis med Ken Levine!

Alfred Holmgren.

Det är ”fruktansvärt”, beklagar sig Ken Levine.

Inte situationen i Egypten. Inte rumpchocken i Melodifestivalen. Inte att Sarah Palin kan få makten över världens näst största kärnvapenarsenal nästa år.

Utan det faktum att det enda dag kommer lanseras nya, starkare spelkonsoler.

Fruktansvärt.

”Bioshock”-skaparen ser framför sig ett scenario långt värre än om jorden skulle rämna i en storm av lava och svavel år 2012. I klartext: han är rädd att spelen ska börja kosta över 100 dollar och att en del spelutvecklare kan komma att gå i konkurs.

Historien upprepar sig

Och den visan kan vi ju utantill vid det här laget. När Playstation 2 var spelvärldens stora framtidslöfte spådde bedömare med rynkade pannor att blott en handfull företag skulle ha råd att utveckla spel anpassade för DVD-formatet och den hisnande upplösningen 640 x 480.

Det här var för övrigt i samma veva som George Lucas, efter en privat demonstration, bedyrade att Playstation 2 stod i paritet med datorerna som smyckat ”Star wars: Episode I” med specialeffekter.

Ken Levine är en av vår tids största spelskapare, men han är ingen Nostradamus. Han och alla andra kommer klara övergången till nästa generation alldeles utmärkt. Något som däremot är sant är att vi aldrig varit mer osäkra på vad denna nya generation faktiskt kommer erbjuda. Vid förra skiftet var det glasklart: HD och större onlinefokus. (Låt oss låtsas att rörelsekontrollpesten aldrig slagit rot.)

Blicka bortom Move och Kinect

Idag är fältet helt öppet. Det är bara ett par månader sedan ”Infinity blade” gav oss en glimt av hur snygga mobilspel faktiskt kan bli. Nintendo flyttar framtiden några steg närmare genom att satsa på handhållen 3D. Sony tycker att vi lika gärna kan pressa ner en hel Playstation 3 i fickan.

Och då har vi inte ens kommit till den riktiga framtiden, den som hägrar bortom de irriterande fartgupp som kallas Move och Kinect.

Jag vet – kittlande nog – inte ens när denna framtid kommer bli verklighet.

Men jag vet åtminstone att den inte kommer bli fruktansvärd.

FAKTA

Bäst just nu

Assassin’s creed: Brotherhood (Xbox 360/Playstation 3/PC)

Undrar vad en weekend i Rom kostar så här års?

Läs recensionen här!

Halo: Reach (Xbox 360)

Para det här med ”Halo”-remaken i vinter så behöver du inga fler FPS sedan.

Läs recensionen här!

Mario kart Wii (Wii)

Orättvist roligt med tanke på att det är så tråkigt orättvist.

Läs recensionen här!