”Nintendo är dödsdömda”

Sågas efter VD:ns tal

Nintendos VD Satoru Iwata.
SPELA

Reaktionerna på Nintendo-chefen Satoru Iwatas tal på Game Developers Conference förra veckan har inte varit nådiga.

Nu säger analytikern Michael Pachter att Nintendos dagar är räknade.

Satoru Iwata, Nintendos VD, kritiserade indirekt Apple i sitt tal på Game Developers Conference. Han menade att den allt mer omfattande emfasen på mobila och sociala spel hotar spelindustrin i längden.

– De här plattformarna har inte motivationen att upprätthålla den höga standarden som finns i tv-spel, sa Iwata. Spelens vara och värde är sak samma för dem. Det vi producerar är värdefullt, och vi borde skydda det. Jag är rädd för att vår industri är på väg åt flera olika håll, och det hotar alla oss som har spelutvecklande som jobb.

Nintendo hårt ansatta

Uttalandet var egentligen inte särskilt överraskande. Nintendo är fortfarande världsledande på såväl den bärbara som den stationära marknaden, men de billiga minispel som finns tillgängliga på mobiler som Iphone och på Facebook är nu en maktfaktor i spelbranschen – och därmed ett allt mer reellt hot.

– Han kanske har rätt, men i så fall har de 200–300 miljoner människor som spelar spel på Facebook fel, sa Jeff Brown, vicepresident på Electronic Arts affärssida, till Emoney. Socialt spelande som helhet är en affärsverksamhet som onekligen genererar stora pengar. När det är så stort så måste du ha koll.

”Farmville”-utvecklaren kritisk

Facebook-kungen Zyngas (”Farmville”) chefsdesigner Brian Reynolds var besviken på Iwata:

– Jag förväntade mig mer från Nintendo, sa han. De missar hela poängen med vad vi gör. Vi gör spel som alla kan spela och där folk kan umgås med varandra medan de spelar.

Den fränaste kritiken kom dock från Wedbush Morgan Securities analytiker Michael Pachter. Han tror fortfarande att 3DS kommer bli en storsäljare för Nintendo, men att företaget saknar idéer i långa loppet.

– Nintendo är dödsdömda, sa Pachter. De är konstant ansatta av Apple.

Jonas Högberg