Världens första fyllespel

Mäter berusningsnivån
med nytt spel till Nes

SPELA

Vad får man om man fogar samman en alkoholmätare med en gammal Nes-kassett? Världens första fyllespel.

Ingenjören Andrew Reitano gillar att experimentera med gammal teknik. Särskilt gamla tv-spel. På sin blogg Andy’s Electronics Projects skriver han om sina homebrew-skapelser, och där kan man bland annat läsa om hans experimenterande med glitchar och hur han lyckats länka Twitter till en Nes.

Blås i kassetten

Det tveklöst coolaste projektet är spelet ”Drunken Nes”. Idén är lika fantastisk som den är enkel. Alla som någon gång spelat på en Nes är medvetna om att det ofta krävdes en hel del blåsande i spelkassetterna för att få spelen att funka. New York-baserade Reitano har nu gjort ett spel som kontrolleras genom att just blåsa i en gammal Nes-kassett. I onyktert tillstånd.

Hög fylla = höga poäng

Reitano kopplade nämligen en alkoholmätare till kassetten och programmerade sedan ett antal olika animationer för sex olika stadier av fylla. Animationerna är uteslutande på gulliga djur som delar spelarens alkoholvärde. Varje bild har även en rolig fras. Ett lätt berusat bi undrar till exempel ”Where da honeys at?”

Highscorepoängen utmäts dock vid varje enskild blåsning, vilket betyder att tävlande festprissar riskerar en kraftig baksmälla dagen därpå om de ska nå de riktigt höga höjderna på rankningen.

Jonas Högberg