Fallout-utgivaren värvar spelgenier från Uppsala

Zenimax köper upp nyckelteamet bakom Riddick och Darkness

Jerk Gustafsson, VD på före detta Machinegames.
SPELA

– Jag är snart 40 år och har nog två, kanske tre spel kvar i min karriär. Jag vill verkligen få möjligheten att vara med och göra dem till spel att vara stolt över.

Så sa Jerk Gustafsson, före detta spelregissör på Starbreeze och nybliven VD på nystartade Machinegames, när vi pratade med honom i våras. Och det rådde inget inget tvivel om var Starbreeze-avhopparna – som tidigare utgjort några av de viktigaste personerna bakom spel som ”Chronicles of Riddick” och ”The darkness” – lagt ribban med sin nya studio.

– Vi kommer att satsa hårt på ny teknologi och en stark spelupplevelse. Det finns mycket kvar att göra vad gäller närvarokänsla i spel och jag är emot allt som drar spelaren ur den.

Nu visar det sig att det finns fler som är beredda att investera i den visionen. Amerikanska Zenimax har nämligen köpt upp Machinegames och döpt om studion till Zenimax Sweden.

Zenimax äger sedan tidigare Bethesda (”Elder scrolls”, ”Fallout 3”), Id (”Doom”, ”Quake”, kommande ”Rage”) och Tango (japanska mästerutvecklaren Shinji Mikamis nya studio). Machinegames – förlåt, Zenimax Swedens – kommande projekt bygger på samma grafikmotor som just ”Rage”.

I övrigt vet vi bara att det, om vi tolkat Jerk Gustafsson rätt, rör sig om ett FPS.

Och att vi längtar oss tokiga efter det.

ARTIKELN HANDLAR OM