Spore-utvecklaren: Wii en hög med skit

”Kan göra intressantare spel
med en snabbare processor”

Luktar illa?
SPELA

När Wii släpptes hyllades den av alla. Alla utom ”Spore”-utvecklaren Chris Hecker. Han hatade den. Nu berättar Hecker att han står fast vid sin åsikt.

Det var år 2007 som spelutvecklaren Chris Hecker, vid tidpunkten aktuell med livssimulatorn ”Spore”, tog talarstolen i besittning på Game Developers Conference och lät hela världen veta vad han tyckte om den då stekheta Wii. Två citat började omedelbart cirkulera i press och på forum: ”Wii is a piece of shit” och ”Den är bara två ihoptejpade Gamecubes”.

Dagen efter tvingades Hecker göra avbön och applåderade istället Nintendo för deras uppfinningsrikedom.

Ångrar inget

Men i en intervju med Eurogamer tar han nu, tre år senare, tillfället i akt att slå tillbaka.

– Speldesign och gameplay kan inte separeras från processorkraften, säger Hecker. Du kan göra så mycket mer intressanta spel med en snabbare processor. Nintendo gjorde en svag konsol.

– Den direkta följden av det valet ser vi nu i spelen. De är inte alls så spännande som de hade kunnat vara och det tack vare ett flertal skäl. Visst har Nintendo gjort en del intressanta saker med kontrollsystemet, men tyvärr finns det inte tillräckligt med hästkrafter för att verkligen utforska möjligheterna det medför. Och det avspeglar sig i spelen.

Hatbombad av Nintendo-fans

Hecker är dock fortsatt ledsen att han sade det han sade för tre år sedan. Det gjorde inte direkt livet lättare för honom. Nintendos trogna kärntrupper har bombat honom med hatmail sedan dess. Hans Wikipedia-sida blev vandaliserad om och om igen. Och kanske var tajmingen inte den bästa heller.

– Den kvällen hade Electronic Arts (Heckers dåtida uppdragsgivare) och Nintendo en affärsmiddag. De skulle utannonsera ett samarbete för första gången. Det var en katastrof. Det var hemskt.

Fast helt missnöjd med sitt häcklande verkar Hecker inte vara.

– Det var ett direkt citat, berättar han. Ingen felciterade mig. Jag sa att den var en hög med skit. Jag sa det med Public Enemy vrålandes i bakgrunden, tillsammans med några roliga illustrationer. Det var ett fantastiskt tal.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM