Bättre än någonsin

Football manager krossar konkurrensen – som vanligt

SPELA

SPORT 2004 bestämde sig Eidos och de dåvarande ”Championship manager”-utvecklarna Sports Interactive för att gå skilda vägar. Sports Interactive behöll källkoden till spelen medan Eidos behöll namnet.

Ingen av parterna har nånsin givit någon djupare analys av den infekterade skilsmässan, men anonyma röster inifrån Sports Interactive har i efterhand gjort gällande att de har större kreativ frihet under Segas ledning numer än de hade under Eidos.

Bråket hade i varje fall bara en vinnare. Sports Interactive döpte om sin spelserie till ”Football manager” och har sedan dess satt standarden som resten av branschen rättat sig efter medan Eidos har haft svårt att återskapa vad som gjorde ”Championship manager” så bra.

Gud i detaljerna

Anledningen är att Sports Interactives serie aldrig har stått stilla. Sedan 1993 har den utvecklats, omformats och förfinat den databas som är fotbollsspelvärldens mest omfattande.

Precis som med ett fotbollslag har nyckeln till succén varit en långsiktig, målmedveten utveckling. Vissa år har den dock varit mer uppenbar än andra. Medan ”Football manager 2009” introducerade 3D-motorn och förra årets spel bjöd på en enorm modernisering av tränarstaben handlar det här årets version mer om tekniska och grafiska skillnader. Vilket dock inte är en dålig sak. Gud är ju i detaljerna när det handlar om den här serien.

En av de största nyheterna är möjligheten att träna upp individuella färdigheter för varje spelare. Du kan fokusera på att förbättra existerande skills eller också välja att träna upp helt nya. Spelarna blir också skadade mindre i år vilket innebär att du sällan tvingas spela med reservlaget. Det gör den individuella träningen ganska belönande i slutändan. Även om de kommandon du ger under matcherna är ganska generella (”play it short”, ”attack near post”) översätts de väldigt bra till spelet på planen. Att träna upp specifika egenskaper gör därför spelarna mer flexibla.

Ömma egon

En annan nyhet är de personliga dialogerna med spelarna. Även om valmöjligheterna är ganska begränsade och inte känns som särskilt naturliga saker att säga (”I would like you to try to dribble through the centre of the park on a regular basis”) har de ganska stora följder.

Alla spelare tar inte kritik särskilt bra, och de har minnen som elefanter. En talangfull spelare kommer sluta leverera på planen tills konflikten är löst eller en transferbegäran är beviljad.

Om du clashar med någon av dina stjärnor har det dessutom ofta en långsam effekt på moralen i resten av laget, för att inte nämna helvetet du kommer ha med kontraktsförlängningar. Spelet kräver ofta en diplomatisk inställning ifall du vill ha kvar jobbet.

Den nya funktion som jag gillar mest är dock den så kallade Set-piece creator som dök upp i konkurrerande ”Championship manager” redan förra året. Här är den emellertid väsentligen bättre anpassad till vad som faktiskt händer i matcherna. Kort sagt är det en funktion som låter dig detaljstyra instruktioner för fasta situationer både offensivt och defensivt. Den ger dig större kontroll över hörnor, frisparkar, inkast, försvarsmönster och målvaktsingripanden.

”Football manager 2011” är ett spel som lyckas med konststycket att göra sig självt lättillgängligt trots sitt ökade djup och sin komplexitet. Det är ingen enorm skillnad från förra årets version, men det är definitivt ett bättre spel.

Carl-Johan Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM