Explosiv arkadbasket

Men NBA jam har redan
passerat bäst före-datumet

SPELA

SPORT Var sak har sin tid, och året 1993 var – av någon anledning – tiden för tokig arkadbasket där varje anfall avslutades med en kullerbyttedunk, brinnande korgar och ett ”boomshakalaka”-skrik.

Lätt att hålla sig för skratt

Många saker har förändrats på de 17 år som har förflutit sedan ”NBA jams” popularitet exploderade, men ”NBA jam” är inte en av de sakerna. Det är fortfarande samma lättillgängliga två-mot-två-basket, det är fortfarande samma snabba herregud-vilken-dunk-kickar, och det är fortfarande samma tokigheter.

Men många andra saker har, som sagt, förändrats. Vi som spelar till exempel. År 2010 är det är klart lättare att hålla sig för skratt inför spelets upptåg. ”Big head mode”, det mest uttjatade av alla spelfusk, låser man upp efter att ha ”kämpat” sig igenom träningsläget – och senast någon skrattade åt spelkaraktärer med för stora huvuden var väl just 1993.

Samma gamla viftande

Den stora nyheten med Wii-versionen är förstås att kontrollen gör så att det känns som att spela basket på riktigt! Eller nej förresten, det känns givetvis som att man viftar lite med sin wiimote och hoppas på det bästa. Som vanligt.

Det går att spela utan den oprecisa rörelsekänsligheten, det finns en del nya lägen och det är fortfarande ett roligt flerspelarspel – men när kommentatorn skriker ”boomshakalaka” tas man inte tillbaka till storhetsåret 1993, man hör bara ett tomt eko från en tid som har flytt.

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM