Sexrådgivare, sociopater och psykotiska kaniner

Här är spelhistoriens
fem bästa sidekicks!

SPELA

Varje vecka levererar SPELA! en topplista över roliga, intressanta, skrämmande, pinsamma och bisarra kuriositeter och händelser i spelvärlden.

Den här gången listar vi spelhistoriens bästa sidekicks.

5. Mordin Solus (Mass effect 2)

Mordin Solus är ”Mass effect”-seriens motsvarighet till Spock: logisk, beräknande, närmast kallsinnig i sitt genetiska manipulerande av krogan-rasen, men fylld av respekt för liv i alla dess former. Denna torra framtoning kontrasteras snyggt av Solus rappa och hackiga sätt att tala och ger utrymme för stor humor när han i all välmening antar rollen som Shepards sexrådgivare. Och när man till slut tror att man vet vem Solus är överraskar han en fullständigt.

Citatet: ”Lot's of ways to help people. Sometimes heal patients; sometimes execute dangerous people. Either way helps.”

4. HK-47 (Star wars: Knights of the old republic)

Mördarrobotar är antagligen den vanligaste och tristaste komponenten i tv-spel överhuvudtaget. Men en sociopatisk robot? Som verkligen älskar att döda? Som kallar alla människor ”kötthögar”? HK-47 är allt det – och lite till. Hans effektivitet i strid gör honom till en livsviktig kompanjon i ”Knights of the old republic” och hans ironiska oneliners gör det än mer omöjligt att spela spelet utan honom.

Citatet: ”Indeed, I am most eager to engage in some unadulterated violence. At your command, of course, master.”

3. Max (Sam & Max)

Det kanske är något orättvist att lista Max från ”Sam & Max”-serien som en sidekick, då han ju egentligen är ena delen i det tuffaste radarparet öster om Pecos. Dessutom är det kanske direkt olämpligt då han ju är en psykotisk, gränsöverskridande kanin som varit både i rymden och i helvetet och vid ett tillfälle muterats till Godzilla-storlek och gått bananas på New York. Just därför är det svårt att inte gilla honom.

Citatet: ”Take THAT and THAT and THAT! HA! I warned you, didn't I? Didn't I warn you? I thought I warned you. I didn’t? Oh, sorry.”

2. Alyx Vance (Half-life 2)

Gordon Freeman är en träbock av första graden. Tom, själlös och tyst som en snäcka. Alltså ett perfekt skal för spelaren att iklä sig och leva ut den uråldriga hjältemyten i. Men det är tack vare Alyx Vance som vi ges anledning att reflektera på Freeman som karaktär. Hon följer honom i vått och torrt, agerar vän och guide genom City 17 och skapar med sin varma framtoning ett märkbart beroende av henne. Det är med andra ord inte svårt att falla för Alyx, men att hon i sin tur verkar hysa känslor för Freeman – det är ett av universums stora mysterier.

Citatet: ”Man of few words, aren't you?”

1. Glottis (Grim fandango)

Manny Calavera hade aldrig klarat sin resa genom underjorden utan Glottis. Demonen, vars främsta syfte i livet är att köra bil (eller byta olja och meka om inga bilkörarjobb finns tillgängliga), blir snabbt Mannys allra bästa vän. Glottis har många brister; han dricker för mycket, han spelar bort sina pengar, han kan bli lite bråkig – men han ställer alltid upp. Som nattklubbspianist i Rubacava, matros på en sjunkande båt och som just galen chaufför är han oumbärlig. Jätten med hjärtat av guld har aldrig porträtterats lika fantastiskt fint.

Citatet: ”Manny, until now we scraped along the ground like rats, but from now on, we soar. Like eagles. Yeah. LIKE EAGLES... ON... POGO STICKS.”

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM