"Bara symboliskt flörtande"

Peter Ottsjö: Ett Dreamhack-besök betyder ingenting

SPELA

Kulturministern skulle ha besökt Dreamhack i helgen.

Vad hade det betytt?

Ingenting.

Peter Ottsjö.

Vi bad att få ställa några väldigt enkla frågor om spelkultur till Lena Adelsohn Liljeroth. De flesta av dem är så simpla att de kan klassas som allmänbildning. Men kulturministern vägrade. Hon passade i stället på att jämföra en av de snabbast växande kulturformerna just nu med rodel.

Adelsohns planerade Dreamhack-besök (hennes flyg till Jönköping ställdes in på grund av ett tekniskt fel, men har lovat ta emot en delegation från Dreamhack i Stockholm framöver, samt besöka Dreamhack summer nästa år) är bara symboliskt flörtande från båda parter.

Saknar vision

Dreamhack skulle kunna ha sagt att de minsann hade kulturministern på besök. Regeringen skulle kunna ha sagt att de minsann ägnar en hel dag åt digital kultur. En hel dag! Åt det där konstiga unga människor ägnar sig åt nuförtiden!

Men regeringen har ingen konkret vision för vare sig digital kultur i allmänhet eller spel i synnerhet. De har knappt någon vision överhuvudtaget – den stannar ungefär vid att det är jättehemskt med The Pirate Bay.

Resten av tiden ägnar de åt att fundera över hur de ska renovera Operan, käbblar om ett nytt filmavtal och lägger istället ny kultur i händerna på kommersiella intressen.

Kulturministern omedveten

Bland de tiotusentals unga människor som besöker Dreamhack i helgen kan mycket väl finnas en ny Markus ”Minecraft” Persson eller en framtida speldesigner på svenska Dice, studion som i år släppte sin största succé någonsin – ”Battlefield: Bad company 2”.

Och Adelsohn Liljeroth skulle säkert ha varit förmögen att se såna samband från mässgolvet i Jönköping.

Om hon nu bara visste vad Dice är för något.

Om hon nu bara visste något om spel överhuvudtaget.

ARTIKELN HANDLAR OM