Nu är Black ops störst någonsin

Slår alla rekord i nöjesvärlden

SPELA

”Call of duty: Black ops” är inte längre bara årets största spelsläpp. Det är störst någonsin.

Redan i somras såg det ut som att kalla kriget-thrillern ”Black ops” skulle bli något alldeles extra. Det gick om ”Modern warfare 2” i antal förhandsbokningar och spädde på en redan våldsam hype.

Och nu vet vi: ”Black ops” är det största underhållningssläppet någonsin, vare sig man räknar biofilm, tv-spel eller musikalbum. Spelet sålde i 5,6 miljoner exemplar i USA och Storbritannien på första dagen. ”Modern warfare 2” mäktade bara med 4,7 miljoner på samma tid.

Galna summor

Activisions ekonomiske chef Thomas Tippl jublade:

– Jag är övertygad om att tisdagens siffror bara är den första milstolpen i det som kommer bli ett gigantiskt år för ”Call of duty” och vårt företag, sa Tippl enligt Gamespot.

Han ser ut att få rätt. ”Black ops” har, på de första fem dagarna, nu tjänat hiskeliga 650 miljoner dollar (motsvarande nästan fyra och en halv miljard kronor) åt Activision. Det nämns inte hur många exemplar det motsvarar, men siffran bör ligga runt 10 miljoner sålda spel.

Spöar förväntningarna

Det ser med andra ord ut som att analytikerna kommer att få äta upp sina ord. Tidigare i år spådde Pacific Crest Securities Evan Wilson att ”Black ops” som bäst skulle få nöja sig med dryga 12 miljoner sålda exemplar i år och att det ansågs omöjligt att spelet skulle kunna toppa ”Modern warfare 2” och dess osannolika siffror på 16 miljoner sålda spel 2009.

Orsakerna härleddes till faktumet att reklamkampanjen inte såg ut att bli lika omfattande som förra året och att avhoppen från Infinity Ward, studion som gjorde ”Modern warfare 2”, ska ha skadat ”Call of duty”-seriens renommé.

Det verkar snarare ha varit tvärtom.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM