Shooter med symbolvärde

Crysis 2 för tankarna till
11 september-katastrofen

ÄCKLIGT SNYGGT ”Crysis 2” imponerar både med upplägg och grafik.
SPELA

FPS Freud, den österrikiske urfadern till psykoanalysen, lär ha sagt att för att överkomma våra trauman måste vi förr eller senare konfrontera dem.

Tanken slår mig i samma sekund – ungefär en timma in i ”Crysis 2” – som en brinnande farkost frontalkrockar med en skyskrapa i Manhattan och tryckvågen blåser eld, betong och glas över hela finansdistriktet.

Terapeutisk action

Scenen är effektiv, framkallar omedelbart nyhetsfotona från elfte september på näthinnan, och gör att ”Crysis 2” plötsligt går från vardaglig postapokalyptisk shooter till något med ett större symbolvärde. Det ruinlagda, ömsom brinnande, ömsom prunkande, New York – målat med en pensel som för en gångs skull doppats i alla färger i paletten, inte bara de brunmurriga – som man skjuter sig igenom blir fond för något terapeutiskt.

Mer än digitalturism

Därmed inte sagt att ”Crysis 2” inte redan har goda förtjänster som renodlat actionspel. Det är otroligt snyggt, smidigt och nästan varje ögonblick öppnar upp för en rad sätt att ta sig an det: stridsdräktens kamouflage- eller bepansringsfunktion klyver spelet skickligt i en smyg- eller skjutupplevelse, över en spelplan som sträcker sig både vitt och brett. Det är få spel som skämmer bort en med ett sådant svängrum för taktiskt spelande. Och samtidigt använder igenkännbara miljöer till annat än ren digitalturism.

Det är inte så att Freud skulle kunnat ordinera ”Crysis 2”. Men nästan.

FAKTA

➕➕➕➕ Crysis 2

Från 16 år

Format: PC (399 kr), Playstation 3 (599 kr), Xbox 360 (599 kr)

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Kristofer Ahlström