”Våra spel är till för alla – inte bara heterosexuella”

Nu slår Bioware tillbaka
mot homofobiskt utspel

FÖR BÖGIGT? Enligt en upprörd forumit har Bioware svikit sina heterosexuella spelare.
SPELA

”Avskyvärd homosexualitet.”

Den kritiken riktar en näthatare mot spelet ”Dragon age II”.

Något som fått studion Bioware att reagera starkt.

– Vi har massor av fans, varav många varken är heterosexuella eller män, säger manusförfattaren David Gaider.

Det är inte lätt att vara en heterosexuell, manlig gamer nuförtiden. Det är andemeningen i ett kontroversiellt inlägg på Biowares forum, där signaturen Bastal med extremt många ord konstaterar att ”Dragon age II”-utvecklaren ”borde ha fokuserat mycket mer på att göra oss manliga spelare nöjda”.

– Det är som om de istället sagt ”vi har heterosexuella män, heterosexuella kvinnor, bögar och lesbiska. Hur gör vi alla dessa grupper nöjda?”

”Fem procent homosexuella”

– Det faktum att det inte finns ett ”ingen homosexualitet”-alternativ understryker bara min poäng.

Det Bastal stör sig på är att man inte kan undkomma närmanden från manliga karaktärer i spelet, och att de heterosexuella romanser som erbjuds är för ”exotiska”. Vidare tycker han sig även veta att bara fem procent av ”Dragon age II”-spelarna är homosexuella, ”generöst räknat”.

Vad han kanske inte visste var att Biowares manusförfattare David Gaider själv skulle gå till kraftfullt motangrepp i samma forumtråd.

”Spel för alla”

– Romanserna i spelet är inte till för ”den heterosexuella, manliga gamern”, säger Gaider. De är till för alla. Vi har massor av fans, varav många varken är heterosexuella eller män, och de förtjänar inte mindre uppmärksamhet. Vi har solid statistik från ”Dragon age: Origins” att gå efter, och behöver därför inte förlita oss på anekdotiska bevis för att konstatera att deras antal inte är obetydligt. Majoriteten har ingen inneboende ”rättighet” att få fler alternativ än någon annan.

– Jag ifrågasätter vem som helst som bestämmer att han eller hon talar för ”den heterosexuella, manliga gamern” – lika mycket som någon som påstår sig tala för ”alla RPG-fans”, ”alla kvinnliga fans” eller till och med ”alla homosexuella fans”. Det gör du inte. Du har inte blivit vald till talesperson, så försök inte vara en. Det gör bara din åsikt mindre övertygande.

”Homosexualitet är avskyvärd”

David Gaider fortsätter:

– Det är ett faktum att majoriteten alltid är privilegierad. De är så vana vid att få sina önskemål tillgodosedda att de ser allt annat som obalans. De har inga problem med att låta saker vara på det sätt som passar dem, varför klagar folk på det? Det är just så det borde vara, och alla andra borde vara vana vid att inte få det de vill ha.

– Den person som säger att den bara kan bli nöjd om man begränsar alternativen för andra är, om du frågar mig, den som förtjänar det minst. Det är min åsikt, uttryckt så artigt som möjligt.

Bastals utspel har väckt starka reaktioner. På många håll avfärdas det som en patetisk reaktion på en allt mer pluralistisk spelvärld.

Den informationen verkar dock inte ha nått fram till honom själv. Efter David Gaiders grundliga svar valde Bastal istället att visa sina sanna färger med en sista provokation.

– Det David Gaider säger är helt enkelt att jag har rätt, att ”Dragon age II” inte utvecklades specifikt för heterosexuella, manliga gamers, utan att det riktade sig till alla. Och det är precis det jag anklagar Bioware för. Jag är inte här för att debattera moral, även om jag personligen finner homosexualitet avskyvärd.