Rapport: delarna till Nintendo 3DS kostar 650 kr, säljs för 2700

Kammar hem storvinst på
nya konsolen – som alltid

SPELA

Försäljningen av Wii och Nintendo DS dalar stadigt.

Men Nintendo kan åtminstone trösta sig med att pengabingen inte kommer stå tom så länge de fortsätter sälja nya 3DS för över 2500 kronor.

När man kallar fritänkande Kyoto-företaget Nintendo ”spelvärldens Apple” brukar man främst syfta på förmågan att ständigt tänka i nya banor.

Men kanske finns det ytterligare en likhet: det sägs nämligen att även Nintendo vet hur man kommer undan med att ta betalt i överkant.

Det är välkänt att Nintendo har som princip att alltid tjäna pengar på varje såld konsol, till skillnad från konkurrenterna som ofta tvingas ta en förlust för att kunna sälja till rimliga priser. (Vinner gör nämligen den som når ut med sin konsol till störst mängd spelare – och därmed kan sälja flest spel.)

Och nu har Eurogamer tagit del av en ”preliminär uppskattning” av företaget UBM Techinsights, som bedömer att delarna som utgör 2700-kronorskonsolen Nintendo 3DS kostar blott 101 dollar, motsvarande 645 kronor. Då tar man förstås inte hänsyn till en rad andra led i produktionskedjan – men faktum kvarstår:

Nintendo har inte glömt hur man kramar pengar ur en spelkonsol.