Belönande – för den som gillar hundbajs

Svårt att se poängen med
nya Nintendogs +cats

DREGLANDE DATORVIRUS Jyckarna i nya ”Nintendogs” väcker inga moderskänslor i Spelas recensent.
SPELA

HUND ’EM UP Jag hade en gång en kollega som i förbifarten nämnde ”Nintendogs” som ett spel som kom och gick utan att någon tog någon särskild notis om det.

Låt oss begrunda detta en stund.

Det här säger nämligen en del om den skuggsida av spelvärlden där vi kritiker bor. Du kan mata oss med fullödiga flygsimulatorer, bottenlösa beat ’em ups och strategispel där man måste hålla reda på varenda detalj ner till soldaternas manschettknappar. Men ge oss ett spel som går ut på att rasta hunden så är det som om alla våra finstämda mätinstrument flippar ur helt.

Inga combos i sikte

Jag är lika mycket djurvän som gamer, men jag kan inte för mitt liv begripa grejen med ”Nintendogs”. Det finns inga tydliga mål, ingen spelbarhet att tala om, ingen väg framåt mer än den hunden går och bajsar längs när man tar en påtvingad promenad. Det finns, tror jag mig veta med viss säkerhet, inte ens några combos.

Det enda man gör är att mata, klappa, leka och tävla med vad som är svårt att se som mer än ett dreglande datorvirus. Man kan försöka lära det ”trick” också. Du hör ju själv hur det låter.

Jag antar att ”spelet” är realistiskt eftersom allt jag just nämnde är beroende av den bångstyriga ”hundens” medgörlighet. Man ropar in sina kommandon i konsolens mikrofon, och hoppas att AI:n ska anse dem värda att följa.

Hårig limpa

Är man (läs AI:n) duktig kan man vinna pengar att köpa mängder av märkliga attiraljer för. Är man dålig känns det mest som att kommunicera med en hårig limpa genom en glasvägg. Det finns säkert folk som uppskattar tanken, själv skulle jag hellre debattera kvantfysik med ett dagisbarn.

Men min sort har haft fel förr.

Till skillnad från vad min kollega trodde blev ”Nintendogs”, med 24 miljoner sålda exemplar, det näst största DS-spelet någonsin.

Om ”Nintendogs + cats” kommer nå upp till samma höjder?

Det är jag nog inte rätt man att uttala mig om.

FAKTA

➕➕ Nintendogs + cats

Från 3 år

Format: Nintendo 3DS (449 kr)

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!