”LA noire” hyllas på De Niros filmfestival

Första spelet någonsin
på Tribeca Film Festival

HETT EMOTSETT ”LA noire” släpps 20 maj.
SPELA

Spel får allt högre status i de fina salongerna.

Nu äras kommande film noir-hyllningen ”LA noire” på Robert De Niros filmfestival.

För några år sedan var tv- och datorspel inte värt ett vitten i kulturelitens ögon. Nu medverkar erkända kompositörer på spelmusikkonserter medan stora författare (Salman Rushdie) hyllar valfriheten som präglar många spel. Och i slutet av april föräras Rockstar Games och Team Bondis hett emotsedda kriminalhistoria ”LA noire” en plats på Robert De Niros filmfestival i New York.

Rockstar ”överlyckliga”

– Vi är överlyckliga att Tribeca Film Festival har valt att hylla ”LA noire” på det här sättet, säger Sam Houser, Rockstar Games grundare, i ett pressutskick. Det är en ära, och ytterligare ett steg framåt för den interaktiva underhållningen.

Spelet är en del av festivalens specialevenemang. En av spelets mordundersökningar kommer att demonstreras för publiken under en dryg timme, och därefter kan de diskutera det de sett med utsända från Rockstar.

”En helt ny värld”

Tribecas kreativa chef Geoff Gilmore är minst sagt begeistrad över det han sett av Team Bondis film noir-hyllning.

– Det Rockstar och Team Bondi har åstadkommit med ”LA noire” är inget mindre än banbrytande, säger Gilmore i pressutskicket. De har uppfunnit ett nytt sätt att berätta på som är lika mycket film som det är spel. Det har resulterat i en helt ny värld av narrativa uttryck, interaktivitet och immersion.

Jonas Högberg