Apornas tid är förbi

Låt Super monkey ball
vila i frid nu, snälla Sega

DÖENDE ART Vi hoppas att vi aldrig mer behöver se denna apa.
SPELA

PUSSEL Apan Aiai vinglar på kanten mot den bottenlösa avgrunden. Han är en hårsmån från att falla. Och livet passerar revy för hans ögon.

Han ser arkadhallen. Han föddes där, likt så många av hans bröder och systrar i Segafamiljen. Han var någonting som ingen hade sett förut, en apa som rullade i bollar genom världar upphängda i tomma intet. Han ställdes inför svåra balansakter. Helvetiskt designade, men alltid spännande, alltid roliga. Apan Aiai vinglade ofta på kanten mot den bottenlösa avgrunden. Han föll nästan lika ofta ner i den. Men det fanns alltid en anledning att ta sig upp igen.

Bättre dagar

Han ser Nintendos Gamecube. Maskinen som gav honom ett nytt liv. Den som fick honom bli älskad av miljoner. Det var hans triumf, men också, ser han nu, stunden då förnedringen började.Det har varit nerförsbacke sedan dess.

Han ser Nintendos 3DS, bara en i raden av maskiner som tog emot honom som han vore ett cirkusdjur. Någon som skulle visa upp några nya trick och sedan försvinna tillbaka i manegens skuggor. Han rullade fortfarande i bollar genom världar upphängda i intet, men nu var världarna breda avenyer kantade med staket. Det kändes inte längre som om någon hade lagt ner någon möda eller tanke eller omsorg på att skapa de här utmaningarna. Det kändes inte längre som om någon brydde sig.

Aldrig mer

Han ser det som hände för bara några sekunder sedan. Han hade precis tagit sig igenom hela sitt nya spel utan att någonsin vingla på kanten, utan att någonsin falla, utan att det någonsin pirrade i magen. Det enda som återstod var förnedrande racingtävlingar och meningslösa slagsmålsutmaningar. Så han bestämde sig. Hittade en lucka i staketet, tog fart, rusade mot avgrunden. Bara för att få känna hur det känns en sista gång.

Och nu är han här. Apan Aiai vinglar på kanten mot den bottenlösa avgrunden. Han faller.

Han hoppas att det ska vara för sista gången.

FAKTA

➕ Super monkey ball 3D

Från 7 år

Format: Nintendo 3DS (379 kr)

Johan Martinsson