Nintendo erkänner: 3DS en besvikelse

Försäljningssiffrorna för
konsolen imponerar inte

SPELA

Nintendo har sålt 3,6 miljoner 3DS sedan den bärbara konsolen släpptes.

Det duger inte, konstaterar VD:n Satoru Iwata.

Nintendo är vana vid imponerande försäljningssiffror för sina konsoler. Så pass att de lade ribban lite väl högt för sin senaste satsning, 3DS. Förhoppningen var att den glasögonbefriade 3D-maskinen som släpptes i februari i Japan och i mars i västvärlden skulle ha hunnit sälja fyra miljoner enheter vid det här laget.

Facit: ”bara” 3,6 miljoner. Senaste veckorna har den till och med fått stryk på den japanska försäljningstoppen av den drygt sex år gamla konkurrenten PSP.

”Inte gått så bra som förväntat”

På ett investerarmöte förklarade sig VD:n Satoru Iwata.

– Nintendo 3DS inledde oerhört starkt, men har inte gått så bra som vi förväntat oss efter lanseringens andra vecka. Självklart är en bidragande faktor den stora jordbävningen, men jag ska inte skylla situationen bara på den. Det finns andra utmaningar som har dykt upp, och därför har vi reviderat våra förväntade siffror och arbetar nu hårt på att populariteten för Nintendo 3DS ska lyfta inför sommarsäsongen.

Iwata menar att 3D-effekten haft svårt att imponera på konsumenterna eftersom den varierar från person till person och att folk tycks missa möjligheten att justera djupkänslans styrka när de väl får chansen att prova konsolen i butiker

Analytiker skeptisk

Wedbush Morgan Securities analyst Michael Pachter säger i ett mail till Wired att han är förvånad över försäljningssiffrorna och att Nintendo behöver släppa bättre spel eller sänka priset på konsolen för att vända på steken.

– Jag trodde verkligen att fansen skulle plocka upp den här till vilket pris som helst.

Nu är han dock betydligt mer skeptisk till 3DS potential. Den nya 3D-teknologin motiverar uppenbarligen inte den saftiga prislappen på 2500 kronor, menar Pachter.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM