”Finns inget som säger att Call of duty är slut”

Activison stöddiga – och
oroliga – över spelserien

SITTER SÄKERT Activision påstår att ”Call of duty” inte kommer gå samma öde till mötes som ”Guitar hero”.
SPELA

”Call of duty” säljer som smör i solsken. Men det gjorde den nu nedlagda ”Guitar hero”-serien också en gång.

Det får Activision att oroa sig över likheterna mellan de båda spelserierna.

I februari i år lades ”Guitar hero” ner – åtminstone tillfälligt. Något som fick många på Activision att bli oroliga över ”Call of dutys” framtid eftersom likheten mellan de båda framgångssagorna är påtaglig.

I ett läckt PM som spelsajten Giant Bomb tagit del av förklarar Activision-chefen Eric Hirchberg situationen för sina anställda.

”Gått starkt i decennier”

– Det finns flera viktiga skillnader mellan de båda spelserierna som är värda att beakta. ”Guitar hero” nådde snabbt oerhörda höjder, men föll sedan därifrån lika snabbt. ”Call of duty” å andra sidan har fortsatt att växa varje år under de sju år serien har funnits.

– ”Guitar hero” var en ny genre som hade en otrolig lockelse, men som inte höll i längden. ”Call of duty” är ett spel i en genre som har visat sig oerhört stark i flera decennium. Dessutom har ”Call of duty” en inspirerad, massiv och konsekvent onlinecommunity som gör att det kanske kan sägas vara det ”klistrigaste” spelet genom tiderna.

”Måste höja ribban”

Hirchberg har även svaret på hur man ska få serien att växa ännu mer.

– Vi måste fokusera. Fokusera på att skapa spel som konstant höjer kvalitetsribban; fokusera på att hålla oss före innovationskurvan; fokusera på att omringa varumärket med intressanta tjänster och ett onlinecommunity som gör att våra fans aldrig vill lämna oss.

– Underhållningsvarumärken som står pall för tidens tand är få. Men ”Call of duty” visar alla tecken på att vara ett av dem.

Detta till trots har Activision ännu inte utannonserat någon ny del i spelserien. Nya kartor till ”Black ops” släpps dock inom kort.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM