Ny hackerattack mot Playstation Network

Sonys division för onlinespel har utsatts för angrepp

SPELA

Sony fortfarande inte säkra på om spelarnas kreditkort är i fara efter Playstation Network-intrånget.

Och först nu avslöjar de att även deras division för onlinespel utsatts för angrepp.

Det är nu snart två veckor sedan Playstation Network hackades. Först i helgen höll Sony en presskonferens där spelföretaget gjorde avbön för sina misstag.

Kazuo Hirai, högste chefen för Sonys speldivision, sa att de ännu inte vet om användarnas kreditkortsuppgifter är i fara eller ej, men att så mycket som tio miljoner spelares kreditkort kan ligga i riskzonen, enligt den officiella Playstation-bloggen.

Ny hackerattack

Under måndagen fick vi även veta att Sony Online Entertainment drabbats av hackerattacken. Sonys onlinespeltjänst Station.com har stängts ner, och så många som 24 miljoner användare kan vara drabbade.

Får vi tro Sony ska hackarna bara ha kommit över en gammal databas från 2007 där 12 700 användares kreditkortsuppgifter lagrades, skriver Kotaku. Dessa konton kommer från Österrike, Tyskland, Holland och Spanien, och i nuläget finns det inte några bevis för att den huvudsakliga databasen drabbats.

På presskonferensen i söndags sa Hirai även att man håller på att bygga om Playstation 3:s säkerhetssystem med fler brandväggar, betydligt bättre kryptering av uppgifter och snabbare och mer effektiva sätt att upptäcka dataintrång.

– Denna brottshandling mot vårt nätverk har haft en avsevärd effekt på inte bara våra konsumenter, utan hela vår industri, sa Hirai. Vi tar säkerheten för våra konsumenters information på högsta allvar och är förpliktigade att hjälpa dem försvara deras personliga uppgifter. Dessutom har vi jobbat dygnet runt för att få tillbaka tjänsterna online, och fortsätter att göra det efter vi infört utökade nivåer av säkerhet på våra nätverk.

”Presenter” som plåster på såren

Som ett sorts plåster på såren för alla drabbade planerar Sony ett flertal presenter, bland annat ”speciellt utvalt underhållningsmaterial” som kan laddas ner gratis.

Alla PSN-kunder kommer även få en månads gratis medlemskap i tilläggstjänsten Playstation Plus. Hirai bekräftade dessutom att vissa av PSN:s tjänster kommer tillbaka nu i veckan.

Branchanalytikern Michael Pachter hävdar att Sony har en svår tid framför sig. Rent ekonomiskt är PSN-debaclet inte av särskilt stor vikt, värre är det med spelarnas tillit till företaget.

Notan: 318 miljoner kronor

– Sony har ett litet finansiellt problem och ett stort PR-problem, sa han till Eurogamer.

– De måste kunna försäkra oss om att det här aldrig kommer hända igen, och det innebär att de behöver höja säkerhetsnivån för PSN långt över industristandard. Och de behöver försäkra sig själva om att konsumenterna vet att deras personliga information är säker.

Pachter menar att notan för att köpa tillbaka spelarnas gunst kommer landa på dryga 318 miljoner kronor.

Analytiker från Forbes säger dock att priset kan komma att bli betydligt högre. De har helt enkelt multiplicerat antalet drabbade användare, 77 miljoner, med den genomsnittliga kostnaden för ett säkerhetsintrång, vilket lett till den ansenliga summan 152 miljarder kronor.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM