God of war-skaparen: Nintendo snackar skit

”Går inte att sätta ett
pris på underhållning”

SPELA

Nintendos kritik mot billiga småspel den senaste tiden har retat upp ”God of war”-regissören David Jaffe.

Han menar att Nintendo skjuter sig själva i foten.

– Det går inte att sätta ett pris på underhållning.

GOD OF WAR

Under Game Developers Conference tidigare i år höll Nintendo-chefen Satoru Iwata ett föredrag där han indirekt kritiserade den enorma mängd billiga spel som finns till Facebook och Iphone. Iwata menade att de var en starkt bidragande orsak till att det blir allt svårare för spelutvecklare att försörja sig.

– Spelutveckling håller på att drunkna, sa han bland annat.

Iwata möttes redan då av frän kritik, och nyligen stämde ”God of war”-regissören David Jaffe in i kören.

”Absurt kriterium”

– Verkligheten är att det inte går att sätta ett pris på underhållning, säger Jaffe till Eurogamer. Jag bryr mig inte om spelen kostar sju kronor, tusen eller sjutusen som det kanske blir med åren om man betalar en månatlig avgift för att spela onlinerollspel.

– Roligt är roligt, så jag tycker att det är absurt att säga att det är det här kriteriet, det är de här ingredienserna man behöver för att skapa underhållning, annars går det inte. Det är bara skitsnack.

Jaffe, som nu utvecklar nya ”Twisted metal” åt Sony, menar att Iwatas kommentarer är överraskande med tanke på det japanska företagets egen strategi på senare år. Med Wii gick det japanska spelföretaget sin egen väg, lät Sony och Microsoft slåss om HD-marknaden, och skapade en storstilad nisch för sig själva.

”Apple med i racet nu”

– ”Vi bryr oss knappt och se bara vilken succé vi själva skapat genom att rubba ordningen på marknaden”, fortsätter Jaffe. Jag var där när Iwata pratade om just den grejen, att rubba ordningen, för tre, fyra år sedan, och jag vet inte om det är karma eller bara lite gammaldags hederlig ironi att han nu slår tillbaka mot samma sak som han själv hävdade var värdefullt tidigare.

Marknaden för spel förändras helt klart. På frågan om Apple kan bli störst på spel svarar Jaffe ”absolut”.

– För någon dag sedan hörde jag någon prata om en Apple TV, vilket jag älskar, och att de kommer koppla App Store med spel till den. Jag bara ”herregud”. Så, ja, det är en definitiv möjlighet. Apple är med i racet nu. Och det måste respekteras.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM